Kauppa työllistää entistä enemmän miehiä

Kaupan alaa on perinteisesti pidetty naisvaltaisena alana. Miehiä on kuitenkin kaupan palkansaajista tätä nykyä lähes yhtä paljon. Tilastokeskuksen tuore työvoimatutkimus kertoo, että sekä miesten määrä että osuus kaupan palkansaajista kasvoi viime vuonna.

Tilastokeskuksen tiedoista käy ilmi myös, että osa-aikaisten työntekijöiden määrä ja osuus alan palkansaajista laskivat hieman viime vuonna. Oman ilmoituksensa mukaan osa-aikaisia oli 60 000 eli 3 000 vähemmän kuin edellisenä vuonna, noin 24 prosenttia kaupan palkansaajista. Kuitenkin 70 prosenttia kaupan työntekijöistä työskenteli säännöllisesti vähintään 35 viikkotyötuntia. Kaupan työehtosopimuksen mukaan kaikki alle 37,5 viikkotuntia tekevät ovat osa-aikaisia.

Nuorten työllistäjänä kauppa painii omassa sarjassaan. Kun kaikista työllisistä vajaat 11 prosenttia on alle 25-vuotiaita, kaupan alan työllisistä heitä on 19 prosenttia. Kaikista työllisistä alle 35-vuotiaita on 32 prosenttia ja kaupan työllisistä heitä on 43 prosenttia.


Kauppa työllistää entistä enemmän miehiä
Kaupan liitto ry


Yhä useammin kaupantäti onkin setä – naisvaltainen ala miehistyy
Aamulehti


Kauppa: Osa-aikatyö väheni – nuoret huolestuttavat
Talouselämä


Tuoreimmat artikkelit aiheesta kaupan ala, Tilastokeskus: