Yhä useampi hylkää toivon työpaikan löytymisestä

Lannistunut työtön, opintotuen oheen lisätienestiä toivova nuori tai tarmokas eläkeläinen. Kolme esimerkkiä piilotyöttömistä, joiden joukko kasvaa Suomessa. Piilotyöttömät haluavat työtä ja voisivat aloittaa työskentelyn pian, mutta eivät etsi työpaikkaa. Heitä oli helmikuussa 156 000 eli 35 000 enemmän kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan.

Piilotyöttömyyden yleisin syy on, ettei omaan työllistymiseen uskota. Muita Tilastokeskuksen kyselyssä esille nousseita syitä ovat muun muassa eläkkeelle jääminen, sairaus tai opiskelu. Kaikki piilotyöttömät eivät ole vaikeasti työllistettäviä. Osa voisi hypätä nopeasti työmarkkinoille kuten opiskelijat tai kotivanhemmat.

Piilotyöttömyys kuitenkin kehittyy pitkäaikaistyöttömyyden kyljessä. Piilotyöttömät kulkevat työmarkkinoiden harmaalla alueella yhdessä alityöllisten kanssa. Alityölliset haluaisivat tehdä enemmän työtunteja kuin työnantajalla on tarjota.

Varmin tapa tuoda piileskelijät takaisin on töytäistä talous kasvuun. Kun ihmiset löytävät jälleen työtä, toivo muidenkin työnhaun onnistumiseen herää. Mitä enemmän aikaa kuluu ja mitä suuremmaksi piilotyöttömien joukko kasvaa, sitä vaikeammaksi heidän tavoittamisensa käy.


Yhä useampi hylkää toivon työpaikan löytymisestä
Talouselämä


Tuoreimmat artikkelit aiheesta piilotyöttömyys, Tilastokeskus:

  • Toukokuun työttömyysaste 10,7 prosenttia 20.6.2017 - Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömyysaste oli toukokuussa 10,7 prosenttia. Miesten työttömyysaste oli 10,4 ja naisten 11,1 prosenttia. Vuosi sitten toukokuussa työttömyysaste oli 10,8 prosenttia. Työllisyysaste eli työllisten osuus 15–64-vuotiaista oli toukokuussa 69,4 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 68,6 prosenttia. Toukokuussa työvoimatutkimuksen työttömien määrä on tavallisesti muita kuukausia suurempi. Kesätöitä hakevat ja opintojaan päättävät nuoret hakeutuvat samanaikaisesti työmarkkinoille, mikä hetkellisesti nostaa
  • Työttömyysaste 10,2 prosenttia 26.5.2017 - Huhtikuun työttömyysaste oli 10,2 prosenttia eli 0,4 prosenttiyksikköä korkeampi kuin viime vuoden huhtikuussa. Työttömiä oli 279 000, työllisiä 2 443 000 ja työvoiman ulkopuolella 1 387 000 henkilöä. Nuorten työttömyysaste pieneni 1,3 prosenttiyksiköllä 27,4 prosenttiin. Tilastokeskus: Huhtikuun työttömyysaste 10,2 prosenttia Aamuset Tuoreimmat artikkelit aiheesta Tilastokeskus:
  • Koko vuoden työttömänä olleita entistä enemmän 26.5.2017 - Tilastokeskuksen mukaan noin kolmasosa viime vuoden lopussa työttömänä olleista oli ollut työttömänä koko vuoden. Koko vuoden työttömänä olleiden määrä kasvoi vuodesta 2015 lähes kahdella tuhannella ja heidän keski-ikänsä oli 48 vuotta. Koko vuoden työttömänä olleiden määrä jatkoi kasvuaan viime vuonna Aamuset Tuoreimmat artikkelit aiheesta Tilastokeskus:
  • Palkkasumma kasvanut 12.5.2017 - Tämän vuoden tammi-maaliskuussa koko talouden palkkasumma oli 2,4 prosenttia suurempi kuin viime vuoden tammi-maaliskuussa. Nopeinta palkkasumman kasvu oli rakentamisen toimialalla. Myös muiden palveluiden, yksityisen terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluiden, rahoitustoiminnan sekä kaupan ja teollisuuden palkkasummat kasvoivat. Yksityisen sektorin palkkasumma kasvoi, kun taas julkisen sektorin pieneni. Palkkasummalla tarkoitetaan työntekijöille maksettujen bruttopalkkojen summaa ilman optioita. Palkkasumma kasvoi alkuvuonna 2,4 prosenttia Aamuset Tuoreimmat artikkelit aiheesta
  • Uusien yritysten määrä nousussa 25.4.2017 - Vuoden 2016 viimeisellä vuosineljänneksellä uusien yritysten määrä nousi Tilastokeskuksen mukaan kaksi prosenttia vuotta aiempaan verrattuna. 5 987 uutta yritystä aloitti toimintansa vuoden 2016 viimeisellä vuosineljänneksellä ja näistä 530 Varsinais-Suomessa. Uusia yrityksiä aloitti eniten ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan, kaupan ja rakentamisen toimialoilla. Uusien yritysten perustaminen kääntyi nousuun Aamuset Tuoreimmat artikkelit aiheesta yritykset: