Soveltuvuuskoe voi auttaa nuorta pääsemään ammattiopintoihin

Kevään yhteishaussa haetaan ammatilliseen koulutukseen ja lukioon. Ammattioppilaitokset voivat hallutessaan järjestää pääsy- ja soveltuvuuskokeita. Soveltuvuuskoe ei enää karsi opiskelijoita ammattiopinnoista. Soveltuvuudesta alalle voi kuitenkin saada lisäpisteitä. Opiskelijat valitaan uudella tavalla ensimmäistä kertaa kevään yhteishaussa. Aiemmin soveltuvuuskokeessa pisteittä jäänyt karsiutui pois tutkintoon valittujen joukosta. Soveltuvuutta testataan etenkin sosiaali- ja terveysalalle hakeutuvilta.

Osa kouluista ei järjestä soveltuvuuskokeita lainkaan, osa taas järjestää yhdellä tai useammalla koulutusalalla. Osaan tutkinnoista oppilaitokset voivat valita opiskelijat pelkästään oman pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella. Esimerkiksi musiikkia, tanssia, sirkusta, liikunnanohjausta ja käsi- ja taideteollisuutta opiskelemaan haluavien on annettava näyttö taidoistaan ennen opiskelupaikan saamista.

Vaikka rehtorit ovat eri linjoilla soveltuvuuskokeiden merkityksestä, he ovat samaa mieltä siitä, että soveltuvuuskokeen muuttuminen karsivasta pelkästään lisäpisteitä antavaksi on oikein. Nollatulos soveltuvuuskokeesta voi johtua esimerkiksi jännityksestä eikä alalle sopimattomuudesta.


Penkin alle mennyt soveltuvuuskoe ei vie opiskelupaikkaa edes lähihoitajalta – uudet säännöt käyttöön tänä keväänä
Yle


Tuoreimmat artikkelit aiheesta yhteishaku: