Akateeminen työttömyys kasvanut

Korkeakoulutettujen työttömyys on kasvanut vuodesta 2008 alkaen lähes 2,5-kertaisesti eli noin 150 prosenttia. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreiden tilastojen mukaan lokakuun lopussa työttömänä oli 47 000 korkeakoulutettua.

Akava muistuttaa, että korkeakoulutettuja on työttömänä kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin muuta työvoimaa. Korkeakoulutettujen työttömyysaste on tällä hetkellä työministeriön luvuin mitattuna noin 6,5 prosenttia, kaikkien yhteensä vähän yli 12. Erityisen huolestuttavaa on pitkäaikaistyöttömyyden raju yleistyminen. Joka kolmas korkeakoulutettu työtön on ollut työttömänä yli vuoden. Vuonna 2008 kaikista korkeakoulutetuista työttömistä pitkäaikaistyöttömiä oli 18 prosenttia.

Akava ehdottaa, että työttömyystilanteeseen puututtaisiin esimerkiksi seuraavilla keinoilla. Työllisyyspolitiikkaa tulisi kehittää ja työllisyyspalveluja tehostaa, jotta työvoimaa tarvitsevat yritykset ja oikeat työnhakijat kohtaavat nykyistä helpommin. Teollisuuden on haettava kasvua panostamalla tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä innovaatiotoimintaan. Myös maan hallituksen on lisättävä varoja koulutukseen, osaamiseen sekä tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä innovaatiotoimintaan.


Tässä on Akavan työkalupakki työttömyyden nujertamiseksi
Talouselämä


Akava lisäisi paikallista sopimista – ”korkeakoulutettujen työttömyyteen puututtava”
Verkkouutiset


Tohtorinhattu ei takaa työpaikkaa – Akateeminen työttömyys kasvoi peräti 150 %
Helsingin Uutiset


Tuoreimmat artikkelit aiheesta korkeakoulutetut, työ-ja elinkeinoministeriö: