Pienyrittäjillä heikot tiedot työttömyysturvasta

Yrittäjien työttömyys on kasvussa, ja tänä vuonna työttömiä on jo seitsemän prosenttia enemmän. Viime vuonna 800 yrittäjää 10 000 Ammattiharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassan (AYT) jäsenyrittäjästä sai työttömyysturvaa yhteensä 110 000 päivältä.

Harva yrittäjä ajattelee omaa työttömyysturvaansa perustamisvaiheessa tai myöhemminkään. Yrityksen lopettamisen jälkeen yrittäjä saattaa joutua pahaan tuloloukkuun, kun rahaa ei tule mistään. Uusi yrittäjä voi palata 18 kuukauden ajan oman työttömyyskassansa ansiosidonnaiselle päivärahalle, mikäli hän on pitänyt jäsenyytensä ammattiliitossa voimassa. Kahteen kassaan ei voi kuulua samaan aikaan. Yrittäjien työttömyyskassassa työttömyysturvan tason voi määritellä itse, mutta se voi olla korkeintaan yhtä suuri kuin YEL-työtuloksi ilmoitettu tulo.

Työttömyysturva edellyttää, että yrittäjä lopettaa tuotannollisen ja taloudellisen toiminnan tai työskentely yrityksessä päättyy. Yrittäjän tulee lakkauttaa yrittäjäneläkemaksunsa YEL-vakuutus sekä poistaa yrityksensä verottajan rekisteristä: alv-, ennakonperintä- ja työnantajarekisteristä. Yrityksen saa jättää kaupparekisteriin.


Pienyrittäjillä heikot tiedot työttömyysturvasta
Kansan Uutiset


Työttömyysturvaa yrittäjille
AYT


Tuoreimmat artikkelit aiheesta työttömyysturva, yrittäjyys: