Työttömyyden sakkomaksut kurittavat kuntia

Varsinais-Suomen kuntien työmarkkinatuen kuntaosuuksia asukaslukuun suhteutettuna on vertailtu. Selvitys toi ilmi huomattavia eroja eri kuntien rahoitusosuuksissa, jotka tunnetaan myös työttömyyden sakkomaksuina. Syyskuuhun mennessä esimerkiksi jokainen turkulainen oli maksanut työmarkkinatukikuluja 86 euroa ja salolainen 55 euroa. Vastaavasti listan kärjessä oleva Paimio oli selvinnyt urakasta 8,5 eurolla ja Masku 12 eurolla henkeä kohti.

Viime vuonna kunnat rahoittivat työmarkkinatukimenoja maksamalla puolet yli 500 päivää työmarkkinatuella olleiden työttömien kuluista. Vuoden alusta valtio leikkasi rahoitusosuuttaan laskemalla rajan 300 työttömyyspäivään. Yli tuhat päivää työmarkkinatuella olleen kuluista kunta maksoi ennen puolet, mutta vuoden alusta lähtien jo 70 prosenttia.

Turussa työmarkkinatuen kuntaosuutta maksetaan jo 4 800 työttömästä. Yli tuhat päivää työmarkkinatuella olleitakin on 2 400. Turku valmistautui tukityöllistämään yhdessä valtion kanssa tänä vuonna 800–900 henkeä. Suunnitelma ei kuitenkaan toteudu lähellekään, sillä valtion työllistämisrahat loppuivat jo juhannukselta.


Työttömyyden sakkomaksut kurittavat kuntia
Turun Sanomat


Työttömyysmenojen kasvu saatiin kuriin
Aamuset


Tuoreimmat artikkelit aiheesta työttömyys, työmarkkinatuki: