Työttömyyden sakkomaksut kurittavat kuntia

Varsinais-Suomen kuntien työmarkkinatuen kuntaosuuksia asukaslukuun suhteutettuna on vertailtu. Selvitys toi ilmi huomattavia eroja eri kuntien rahoitusosuuksissa, jotka tunnetaan myös työttömyyden sakkomaksuina. Syyskuuhun mennessä esimerkiksi jokainen turkulainen oli maksanut työmarkkinatukikuluja 86 euroa ja salolainen 55 euroa. Vastaavasti listan kärjessä oleva Paimio oli selvinnyt urakasta 8,5 eurolla ja Masku 12 eurolla henkeä kohti.

Viime vuonna kunnat rahoittivat työmarkkinatukimenoja maksamalla puolet yli 500 päivää työmarkkinatuella olleiden työttömien kuluista. Vuoden alusta valtio leikkasi rahoitusosuuttaan laskemalla rajan 300 työttömyyspäivään. Yli tuhat päivää työmarkkinatuella olleen kuluista kunta maksoi ennen puolet, mutta vuoden alusta lähtien jo 70 prosenttia.

Turussa työmarkkinatuen kuntaosuutta maksetaan jo 4 800 työttömästä. Yli tuhat päivää työmarkkinatuella olleitakin on 2 400. Turku valmistautui tukityöllistämään yhdessä valtion kanssa tänä vuonna 800–900 henkeä. Suunnitelma ei kuitenkaan toteudu lähellekään, sillä valtion työllistämisrahat loppuivat jo juhannukselta.


Työttömyyden sakkomaksut kurittavat kuntia
Turun Sanomat


Työttömyysmenojen kasvu saatiin kuriin
Aamuset


Tuoreimmat artikkelit aiheesta työttömyys, työmarkkinatuki:

  • Työttömyys alentunut kaikissa ikäryhmissä ja seutukunnissa 25.7.2017 - Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli kesäkuun lopussa 27 200 työtöntä työnhakijaa. Kesäkuun aikana työttömien määrä kasvoi 3 000 henkilöllä. Kesäajalle on ominaisia tekijöitä, jotka kasvattavat työttömyyttä: oppilaitoksista valmistuneet nuoret tulevat työmarkkinoille, ja monet määräaikaiset työsuhteet päättyvät. Koko maassa työttömien määrä väheni vuotta aiemmasta 13 prosentilla. Varsinais-Suomessa vähennystä oli 14 prosenttia eli 4 500 henkilöä. Työttömien osuus työvoimasta oli maakunnassa kesäkuun
  • Työttömyysaste 10,2 prosenttia 26.5.2017 - Huhtikuun työttömyysaste oli 10,2 prosenttia eli 0,4 prosenttiyksikköä korkeampi kuin viime vuoden huhtikuussa. Työttömiä oli 279 000, työllisiä 2 443 000 ja työvoiman ulkopuolella 1 387 000 henkilöä. Nuorten työttömyysaste pieneni 1,3 prosenttiyksiköllä 27,4 prosenttiin. Tilastokeskus: Huhtikuun työttömyysaste 10,2 prosenttia Aamuset Tuoreimmat artikkelit aiheesta Tilastokeskus:
  • Koko vuoden työttömänä olleita entistä enemmän 26.5.2017 - Tilastokeskuksen mukaan noin kolmasosa viime vuoden lopussa työttömänä olleista oli ollut työttömänä koko vuoden. Koko vuoden työttömänä olleiden määrä kasvoi vuodesta 2015 lähes kahdella tuhannella ja heidän keski-ikänsä oli 48 vuotta. Koko vuoden työttömänä olleiden määrä jatkoi kasvuaan viime vuonna Aamuset Tuoreimmat artikkelit aiheesta Tilastokeskus:
  • Kevään 2017 työmarkkinaennuste 10.5.2017 - Työ- ja elinkeinoministeriön lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteessa arvioidaan työllisyyden kasvavan tänä ja ensi vuonna kohtalaisesti. Tämänhetkinen työttömien työnhakijoiden määrän lasku on aiemmassa työmarkkinaennusteessa arvioitua nopeampaa. Erityisen nopeaa on pitkäaikaistyöttömien määrän lasku. Ennusteen mukaan työttömyysaste laskee tänä vuonna 8,4 ja ensi vuonna 8 prosenttiin. Työmarkkinaennuste: Työttömyys laskee voimakkaasti Työ- ja elinkeinoministeriö Tuoreimmat artikkelit aiheesta Työ- ja elinkeinoministeriö:
  • 88 000 työtöntä työllistyi vuoden 2015 aikana 17.2.2017 - Vuoden 2015 aikana noin 88 000 vuonna 2014 työttömänä ollutta työllistyi palkkatyöhön tai yrittäjäksi. Työttömästä yrittäjäksi siirtyminen oli harvinaisempaa nuorilla ja 50 vuotta täyttäneillä. Kaiken kaikkiaan 18–64-vuotiaista työllisistä 232 000 oli yrittäjiä. Vuonna 2015 työllistyi 88 000 työtöntä Aamuset Tuoreimmat artikkelit aiheesta työllistyminen: