Suomi ei houkuttele ulkomaalaisia sijoittajia ja asiantuntijoita

Suomen maahanmuuttopolitiikka ei aktiivisesti edistä Euroopan unionin ulkopuolelta tulevien investoijien ja korkeasti koulutettujen saamista Suomeen. Tiedot käyvät ilmi Euroopan muuttoliikeverkoston (EMN) julkaisemista raporteista. Raporttien mukaan Suomessa ei ole tarpeeksi suunnitelmia, jotka tähtäävät korkeasti koulutettujen houkutteluun EU:n ulkopuolelta. EMN:n mukaan eri toimijat kokevat myös, että Suomen oleskelulupajärjestelmä on liian monimutkainen työntekijöiden, yrittäjien ja investoijien osalta.

Työperusteinen maahanmuutto EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta Suomeen on suhteellisen vähäistä. Ensimmäisiä oleskelulupia myönnettiin työnteon ja elinkeinonharjoittamisen perusteella vuonna 2013 noin 4 940 ja viime vuonna noin 5 000. Työperusteisista oleskeluluvista 30 prosenttia myönnetään korkeasti koulutetuille. Tämän lisäksi viisumilla ja viisumivapauden puitteissa Suomeen tuli vuonna 2013 arviolta noin 16 000 työntekijää pääasiassa kausityöhön. EU-alueelta tulevan työvoiman määrän arvioidaan olleen samana vuonna noin 50 000. Luku koostuu pääasiassa Virosta tulevista työntekijöistä.


Suomi ei houkuttele ulkomaalaisia sijoittajia ja asiantuntijoita
Turun Sanomat


Suomi ei houkuttele ulkomaalaisia asiantuntijoita ja sijoittajia
Verkkouutiset


Raportti: Suomi ei houkuttele ulkomaalaisia asiantuntijoita
Kauppalehti


Tuoreimmat artikkelit aiheesta työperusteinen maahanmuutto, maahanmuuttajat: