Pitkäaikaistyöttömyys kasvaa nopeasti

Työttömyystilastot ovat saavuttaneet ikävän rajapyykin. Suomalaisen työttömyys on keskimäärin kestänyt jo noin vuoden. Lukua selittää se, että pitkäaikaistyöttömien, eli yli 12 kuukautta työttömän olleiden määrä kasvaa nopeasti. Kesäkuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli noin 110 000, mikä on noin 20 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Työttömyyden pitkittyessä rapistuu sekä ammattitaito että mielenterveys, mikä tekee työllistymisestä entistä vaikeampaa. Mitä kauammin ilman töitä, sitä vaikeampaa sen saaminen jatkossa on. Tämä johtuu muun muassa työtehtävien vaatimustason nopeista muutoksista.

Työttömyysjaksot ovat tavallisesti naisilla lyhyempiä kuin miehillä, mutta nyt sekin ero on tasoittumassa. Taloustaantumassa irtisanomiset alkavat usein miesvaltaisilla aloilla. Naisvaltaisiin palvelualoihin vaikutus tulee viiveellä.


Suomalainen on ollut työttömänä nyt jo noin vuoden verran
Yle


Ikävä rajapyykki paukahtamassa rikki – suomalainen on ollut työttömänä nyt jo noin vuoden verran
Ylex


Työpoliittinen aikakauskirja 2/2015
Työ- ja elinkeinoministeriö


Tuoreimmat artikkelit aiheesta pitkäaikaistyöttömyys, työ- ja elinkeinoministeriö:

  • Merivälitys on merenkulkijoiden oma väylä työllistymiseen 18.11.2019 - Varsinais-Suomen TE-toimistossa on pitkät perinteet merenkulkijoiden työllistämisessä. Noin kymmenen vuotta sitten Helsingin TE-toimiston Merivälitys kuihtui olemattomiin. Jäljelle jäi ainoastaan Turun TE-toimiston silloinen ”Mylly”, joka tänä päivänä kulkee nimellä Merivälitys. Ahvenanmaalla on myös pienimuotoista vastaavaa toimintaa, joka palvelee lähinnä saaren omia varustamoita. Allekirjoittanut on ollut vastuussa Merivälityksestä noin kaksi vuotta. Tämän kahden vuoden aikana on tapahtunut aivan valtava kasvu toiminnan laajuudessa.
  • Koko vuoden työttömänä olleita entistä enemmän 26.5.2017 - Tilastokeskuksen mukaan noin kolmasosa viime vuoden lopussa työttömänä olleista oli ollut työttömänä koko vuoden. Koko vuoden työttömänä olleiden määrä kasvoi vuodesta 2015 lähes kahdella tuhannella ja heidän keski-ikänsä oli 48 vuotta. Koko vuoden työttömänä olleiden määrä jatkoi kasvuaan viime vuonna Aamuset Tuoreimmat artikkelit aiheesta Tilastokeskus:
  • Filter Partner on perehdyttänyt työntekijänsä työttömistä 23.3.2016 - Filter Partner Oy:n työntekijöistä useimmilla on takanaan pitkäaikaistyöttömyys. Toimitusjohtaja on tyytyväinen hyvin perehdytettyyn joukkueeseensa.
  • Turku käyttää tukityöllistämiseen varoja ilman valtion tukea 28.9.2015 - Turku työllistää työmarkkinatuen kuntaosuuden ja nuorisotakuun piiriin kuuluvia työttömiä, ja lähellä 300 päivää työttöminä olleita henkilöitä. Pitkäaikaistyöttömiä työllistetään myös Suomen Punaisen Ristin palvelukseen avustamaan turvapaikanhakijoihin liittyvissä työtehtävissä Turussa.
  • Pitkäaikaistyöttömät työllistävät itseään osuuskunnissa – lait jääneet jälkeen kehityksestä 19.8.2015 - Osuuskunnat työllistävät entistä enemmän pitkäaikaistyöttömiä. Osuuskunnan perustaminen ei suju aina ilman ongelmia.