Pitkäaikaistyöttömyys kasvaa nopeasti

Työttömyystilastot ovat saavuttaneet ikävän rajapyykin. Suomalaisen työttömyys on keskimäärin kestänyt jo noin vuoden. Lukua selittää se, että pitkäaikaistyöttömien, eli yli 12 kuukautta työttömän olleiden määrä kasvaa nopeasti. Kesäkuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli noin 110 000, mikä on noin 20 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Työttömyyden pitkittyessä rapistuu sekä ammattitaito että mielenterveys, mikä tekee työllistymisestä entistä vaikeampaa. Mitä kauammin ilman töitä, sitä vaikeampaa sen saaminen jatkossa on. Tämä johtuu muun muassa työtehtävien vaatimustason nopeista muutoksista.

Työttömyysjaksot ovat tavallisesti naisilla lyhyempiä kuin miehillä, mutta nyt sekin ero on tasoittumassa. Taloustaantumassa irtisanomiset alkavat usein miesvaltaisilla aloilla. Naisvaltaisiin palvelualoihin vaikutus tulee viiveellä.


Suomalainen on ollut työttömänä nyt jo noin vuoden verran
Yle


Ikävä rajapyykki paukahtamassa rikki – suomalainen on ollut työttömänä nyt jo noin vuoden verran
Ylex


Työpoliittinen aikakauskirja 2/2015
Työ- ja elinkeinoministeriö


Tuoreimmat artikkelit aiheesta pitkäaikaistyöttömyys, työ- ja elinkeinoministeriö: