Tutkimus vastentahtoisesta osa-aikatyöstä

Keskusjärjestö SAK:n tänään julkistamassa raportissa kuvaillaan osa-aikatyön ongelmia. Raportin mukaan moni osa-aikatyöntekijä elää löysässä hirressä, jossa ei ole kunnon arkea eikä kunnon lomaa. Elämää ei voi suunnitella kuin pahimmassa tapauksessa viikon eteenpäin. Osa työntekijöistä kokee olevansa vain käsipareja, joita työnantaja ei arvosta.

SAK toteutti haastattelututkimuksen vuonna 2013. Tutkimuksen tiedot kerättiin yhdessä ryhmäkeskustelussa ja 15 haastattelussa. Tutkimusaineiston keräsi Rian Oy. Haastateltavia valittaessa painotettiin niitä aloja, joilla osa-aikatyötä tehdään eniten: majoitus- ja ravitsemusalaa sekä vähittäiskauppaa.


”Ihmisiä käytetään pelivarana” – Työvuoroja jaetaan tekstarikisassa
Uusi Suomi


Maaginen sana: käsipari – Tutkimus vastentahtoisesta osa-aikatyöstä
SAK


Tuoreimmat artikkelit aiheesta osa-aikatyö:

  • Osa-aikaisesti työskentelevät tyytyväisiä elämäänsä 15.6.2015 - Sitran selvitys Haaveena osa-aikatyö? pohjaa Tilastokeskuksen sekä Eurostatin tutkimuksiin työllisyydestä ja työttömyydestä. Sekä tutkimukseen koetun elämän laadusta ja hyvinvoinnista.
  • Tutkimus vastentahtoisesta osa-aikatyöstä 27.4.2015 - Raportin mukaan moni osa-aikatyöntekijä elää löysässä hirressä, jossa ei ole kunnon arkea eikä kunnon lomaa. Osa työntekijöistä kokee olevansa vain käsipareja, joita työnantaja ei arvosta.
  • Jo 35 % työskentelee epätyypillisissä työsuhteissa… ja kasvu jatkuu 18.3.2015 - Epätyypillisiksi työsuhteiksi Sitra laskee osa-aikaiset, yksinyrittäjät, tarvittaessa töihin tulevat tuntityöläiset, henkilövuokrayhtiöiden vuokra- ja keikkatyöntekijät ja määräaikaiset. Uusi työ on monimuotoista, yrittäjämäistä, joustavaa, liikkuvaa ja verkottuvaa.
  • Yhä useampi ansiopäivärahan saaja tekee osa-aikatyötä 29.1.2015 - Työttömyyskassojen ansiopäivärahapäätöksistä 30 prosenttia vuonna 2014 koski osa-aikatyön, lyhytaikaisen työn ja sivutoimisen yritystoiminnan ajalta maksettavaa soviteltua ansiopäivärahaa.
  • Osa-aikatyö näkyy naisten palkoissa ja työurassa 23.12.2014 - Osa-aikatyöllä on naisten palkkoja alentava vaikutus. Osa-aikaista ja määräaikaista töitä tekevien naisten yleneminen ja vakinaistaminen on myös miehiä heikompaa, kertoo ensi keväänä julkaistava sosiaali- ja terveysministeriön teettämä tutkimus.