Nyt Viro haluaa Suomen työntekijät – mittava houkuttelukampanja alkaa

Kun it-palveluyritys Tieto hiljattain tarjosi Suomessa irtisanomilleen työntekijöille mahdollisuutta siirtyä töihin Viron-toimipisteeseen, se saattoi kuulostaa huonolta vitsiltä suomalaisten korvissa. Virolaisesta näkökulmasta se ei sitä ole.

Viro aikoo vakavissaan houkutella suomalaisia töihin Viroon ja on aloittamassa sitä varten mittavan kampanjan Suomessa.

Work in Estonia -niminen kampanja käynnistyy Suomessa toukokuun alussa, ja sitä on rakentamassa suomalainen viestintätoimisto Wolfcom. Wolfcomin perustaja ja omistaja Samuel Sorainen on opiskellut Tallinnassa ja työskennellyt viestintätoimisto Hill & Knowltonilla Virossa.

Kampanjan rahoittaa Viron valtion omistama, yrittäjyyttä tukeva Enterprise Estonia, joka puolestaan saa rahoitusta projekteilleen EU-rahastoista. Kampanjan kokonaishintaa Sorainen ei vielä osaa arvioida.

Parhaillaan Sorainen haastattelee Virossa jo asuvia suomalaisia saadakseen selville, miksi Viroon mennään. Näitä kokemuksia hän yrittää ujuttaa medioihin.

”Tulossa on myös perinteistä kohdennettua mainontaa sekä kohderyhmän tavoittavaa tapahtumamarkkinointia”, Sorainen kertoo.

Kampanjan kohderyhmänä ovat Soraisen mukaan etenkin it-alan työntekijät. Näin arvioi myös Viron it- ja teknologia-alan yritysten liiton ITL:n puheenjohtaja Anneli Heinsoo, joka on myös Tiedon Viron-maajohtaja.

Hän kehuu virolaisia it-yrityksiä vetovoimaisiksi ja Viron valtiota tunnetuksi innovatiivisten it-järjestelmien kehittäjäksi ja käyttöönottajaksi.

Skype,GrabCad, Transferwire ja Suomessakin aloittanut Taxify ovat kaikki saaneet alkunsa Virossa”, Heinsoo huomauttaa.

Työpaikkoja Viron it- ja teknologiasektorilla on tällä hetkellä noin 19 000, mutta ala tarvitsisi joka vuosi tuhansia uusia työntekijöitä. Etenkin nuorten rajuna jatkuva maastamuutto pahentaa työvoimapulaa.

Entäs ne palkat? Tiedon irtisanottavat työntekijät Suomessa eivät ainakaan toistaiseksi ole rynnistäneet Viroon, ja suurin syy siihen on arvatenkin virolainen palkkataso. Keskikuukausipalkka Virossa on 1 000 euroa ja Suomessa noin 3 600 euroa.

Soraisen mukaan Viron palkoista puhuttaessa pitää ottaa huomioon myös se, että Viron kustannustaso on merkittävästi matalampi kuin Suomessa.

Lähde: Talouselämä