Suurin osa kesätöistä on täysi-ikäisten heiniä

Vähemmän kesätyöpaikkoja – yleensä vain täysi-ikäisille – ja kovemmat laatuvaatimukset hakijoille. Tällainen kuva nuorten kesätyötilanteesta on Juha-Pekka Hietsillalla, joka vetää Raha-automaattiyhdistyksen Paikka auki -ohjelman nuorten johtoryhmää.

Hänen mukaansa jääminen ilman vähäpätöisiäkin kesäpestejä voi vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen.

– Jos olet 24–25-vuotias maisteri, eikä sinulla ole mitään työkokemusta, niin sinun ohi ajavat ihmiset, joilla on sitä ohuempaa työkokemusta niin sanotuista paskaduuneista, Hietsilta kuvailee.

– Se näyttää, että sinulla on ainakin työelämän perussäännöt hallussa.

Myös SAK:n nuorisosihteerin Tatu Tuomelan mukaan kesätyötilanne on heikentynyt, mutta ei niinkään kiristyneiden vaatimusten takia.

– Kyllä niitä matalan kynnyksen työpaikkoja on tarjolla, huono taloustilanne vaikuttaa enemmän, Tuomela sanoo.

SAK saa muutaman viikon kuluttua tulokset luottamusmiehille kesätyöpaikkojen määrästä tehdystä kyselystä. Kahtena edellisenä vuotena määrät ovat laskeneet.

– Kovasti toivotaan, että suunta olisi kääntynyt, mutta huonoltahan tämä näyttää, Tuomela sanoo.

Töitä entiseen malliin

STT:n neljään kaupunkiin ja viiteen suureen yritykseen tekemän soittokierroksen perusteella tilanne ei kuitenkaan vaikuta erityisen synkältä. Lähes kaikki haastattelut kertovat organisaationsa palkkaavan kesätyöläisiä osapuilleen entiseen malliin. Näin tekevät esimerkiksi suuret kauppaliikkeet Kesko ja SOK.

– Palkkaamme tänä vuonna 14 000 kesätyöntekijää. Kesätyöpaikkojen määrä on pysynyt pitkään melko vakaana, ehkä hieman noussut viime vuosina, kertoo SOK:n työmarkkinajohtaja Nina Meincke.

Edellisten vuosien malliin kesätöitä tarjoavat myös kiinteistö-, siivous- ja vartiointialan ISS ja Neste Oil. Valiota kurittavat vientikiellot Venäjälle, jotka ovat vähentäneet tuotantoa.

– Vuosittain olemme palkanneet noin 300 kesätyöntekijää. Tänä vuonna määrä jää ehkä vähän pienemmäksi, ennustaa Valion henkilöstöpäällikkö Paula Arola.

Kaupungeilta kesätyöseteleitä

Kaupungeissa määriä on hieman hankalampi vertailla erilaisten rekrytointikanavien ja muuttuneiden tilanteiden takia. Missään ei kuitenkaan kerrota määrien huomattavasti laskeneen, esimerkiksi Kuopion kaupungilla on palattu yt-prosessin aiheuttaman notkahduksen jälkeen takaisin normaalille tasolle noin 350 kesätyöpaikkaan.

– Uskoisin, että aika samaan malliin paikkoja on tarjolla kuin aikaisempinakin vuosina, arvioi puolestaan johtava rekrytointiasiantuntija Eeva Luotonen Turusta.

STT:n soittokierros kuitenkin vahvistaa käsityksen, jonka mukaan varsinaiset pidemmät kesätyöpestit menevät pääosin täysi-ikäisille niin yrityksissä kuin kaupungeissa. Osin tämä johtuu esimerkiksi työsuojelua koskevista määräyksistä.

Peruskoululaisille, lukiolaisille ja muille ala-ikäisille on tarjolla avustavia työtehtäviä monenlaisten ohjelmien puitteissa. Tästä esimerkki on kaupan alan Tutustu työelämään ja tienaa -projekti, jossa harjoittelujakso kestää kaksi viikkoa.

Joissain kaupungeissa jaetaan lisäksi alle nuorille kesätyöseteleitä, joiden kautta kaupunki maksaa osan nuoren palkasta hänet työllistävälle paikalliselle yksityiselle yritykselle tai järjestölle. Esimerkiksi Oulussa enimmillään 280 euron arvoisen edun kahden viikon pestiin saavat kaikki 15–17-vuotiaat oululaiset.

Lähde: Turun Sanomat