Vapaavuori: Laivatilaus tarkoittaa Turulle tuhansia henkilötyövuosia

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori arvioi, että Meyer Werftin Turun telakan saama vahvistamaton laivatilaus tarkoittasi tuhansien henkilötyövuosien työllistävää vaikutusta.

– Laivojen tarkkaa kokoa tai kauppasummaa ei vielä ole julkistettu, mutta yleisellä tasolla voin sanoa, että kyllähän nämä risteilyalukset ovat aina satojen miljoonien hankkeita, joiden työllistävät vaikutukset liikkuvat tuhansien henkilötyövuosien tasolla, Vapaavuori sanoo.

Brittivarustamo Carnival kertoi eilen tilaavansa Meyer Werftiltä neljä risteilyalusta, joista kaksi on määrä rakentaa Turussa.

Laivatilaus tuo toivoa Turun seudun metallityöväelle, sillä konepajakonserni Sandvik kertoi torstaina mahdollisesti lakkauttavansa 470 ihmistä työllistävän tehtaansa Turussa. Kyse on Turun Sanomien mukaan viidestä prosentista metalli- ja elektroniikka-alan työpaikoista koko alueella.

– Eihän tällainen laivatilaus tietenkään 500 uutta pysyvää työpaikkaa luo, mutta niiden työllistävä vaikutus voi toki olla enemmänkin lyhyellä aikavälillä, Vapaavuori kertoo.

Ennen kaikkea uusi tilaus kertoo ministerin mukaan yhtiön hyvästä kilpailukyvystä ja lupaa hyvää myös tulevaisuuden kannalta.

Koulutusta tarvitaan

Varsinais-Suomen TE-toimiston johtaja Kjell Henrichson uskoo, että laivatilausten lisäksi Sandvikilta mahdollisesti työttömäksi jäävät voisivat työllistyä autoteollisuuteen.

– Kyseessä on alueelle kova isku, mutta alueen autoteollisuus on rekrytoinut viime vuosina paljon ja laivatilauksistakin voidaan saada tilanteeseen helpotusta, Henrichson sanoo.

Hän kertoo, että TE-toimisto tekee kaikkensa järjestääkseen työntekijöille yhteistyössä yritysten kanssa räätälöityä rekrytointi- ja muutoskoulutusta.

– Täällä tarvitaan nyt toimia, että töitä löytyisi mahdollisesti irtisanottaville. Näkisin kuitenkin, että tilanteessa on toivoa.

Turun metallityöväen ammattiosasto 49:n puheenjohtaja, Sandvikin pääluottamusmies Antero Palomäki ei kuitenkaan usko, että metalliväen työllistyminen olisi ainakaan suuressa mittakaavassa realistista.

– Haluaisin olla positiivinen, mutta niin se vain on, että autoteollisuus ja telakka eivät koko porukkaa voi mitenkään työllistää, Palomäki kertoo.

Sandvikissa työskentelee muun muassa hitsaajia, koneistajia, maalaajia, koneasentajia, varastotyöntekijöitä, sähköasentajia ja insinöörejä.

– Iso osa tarvitsee jonkinlaisen uudelleenkoulutuksen työllistyäkseen, ja samoista työpaikoista kilpailee kasvava joukko metalliteollisuudesta työttömäksi jääneitä, muun muassa Rauman telakalta työttömäksi jääneitä, Palomäki sanoo.

– Ei tässä voi muuta sanoa. Toivotaan, että mahdollisimman monelle töitä löytyisi, Palomäki jatkaa.

Lähde: Turun Sanomat