Varsinais-Suomen Kasvupolun finalistit valittu

Finalistien joukossa on sekä kansainvälistä kasvua hakevia että paikallisista vahvuuksista kasvuun ponnistavia yrityksiä. Yritykset kaipaavat asiantuntijoilta sparrausta niin uuden tuotteen lanseeraamiseen kuin nopean kansainvälisen kasvun rakentamiseen.

Varsinais-Suomessa tänä vuonna ensimmäisen kerran järjestettyyn valtakunnallisen Kasvu Open -kilpailun Kasvupolkuun haki mukaan 29 kasvuhakuista yritystä. Kasvupolun tuomaristolla oli vaativa tehtävä valita hyvien hakemusten joukosta sparraukseen jatkavat yritykset. Mukana valintoja tekemässä ollut Turun kauppakamarin asiamies Tomi Virtanen oli erityisen iloinen yritysten kasvunälästä.

– Varsinais-Suomi on perinteisesti ollut aina 10 prosenttia kaikesta, mitä Suomesta löytyy. Nyt Kasvu Openin yrityksemme ovat paljon enemmän. Meillä on erinomainen kattaus erikokoisia ja -taustaisia yrityksiä, joille kasvu on itsestään selvä asia, painotti Virtanen.

– Mukana on sekä kansainvälistä kasvua hakevia että paikallisista vahvuuksista ponnistavia yrittäjiä, jotka ovat rohkeasti lähteneet hakemaan uutta kulmaa omaan liiketoimintaansa, sanoi Turku Science Parkin kasvu- ja kehittämispalveluiden johtaja Marko Puhtila valinnoista.

Asiantuntijoilta vahtia kasvuun

Plantuin tavoitteena on luoda paras kasvien ja yrttien sisäkasvatuskokemus maailmassa. Yritys haluaa toimia alan johtavana kasvien ja yrttien sisäkasvatusteknologian tuottajana maailmassa. Liiketoimintaa ohjaa vahvasti asiakkailta saatu palaute. Plantuin tuotteita ovat Smart Garden -kasvatusalustat sekä kasvikapselit. Rahoittajien ja sijoittajien kiinnostuksen jo herättänyt Plantui hakee Varsinais-­Suomen Kasvupolulta perustajaosakas Timo Hännisen mukaan sparrausta kasvuun.

– Tavoitteenamme on nopea kasvu ja kansainvälistyminen seuraavan kahden vuoden aikana. Tavoitteiden toteuttamiseen tarvitsemme lisää kansainvälistä myyntiosaamista, lisää ihmisiä tiimiimme ja rahaa. Nopea kasvu on mahdollista myös laajemman tuotetarjonnan avulla ja meiltä onkin tulossa uusia tuotteita vielä tämän vuoden aikana, Hänninen kertoo.

Toinen Kasvupolun sparraukseen valittu Mistory Oy on vasta käynnistämässä omaa liiketoimintaansa. Mistory on julkaisemassa uudenlaista muistopalvelua, joka on suunniteltu koko ajan yleistyvää virtuaalista suremista varten. Idean ydin on luoda läheisten elämäntarinaa kunnioittava muistopaikka, joka on tarkoitettu mm. muistelemista, muistojen keräämistä sekä surun jakamista ja siihen osaanottamista varten. Perustajaosakas Katja Pellikka odottaa asiantuntijoilta näkemyksiä palvelun markkinointiin, tuotelanseeraukseen ja -kehittämiseen.

– Kasvupolku on erinomainen ja mielenkiintoinen mahdollisuus saada asiantuntijoilta uusia ajatuksia. Virtuaalinen muistopalvelu on sensitiivinen aihe ja markkinoinnin näkökulmat on mietittävä tarkkaan. Uskon, että saan asiantuntijoilta arvokkaita näkökulmia myös kehittämiseen, sanoo Pellikka.

Plantui Oy:n ja Mistory Oy:n lisäksi Varsinais-Suomen Kasvupolun sparraukseen valittiin Entti Oy, Pet-Vet Oy, Abomics Oy, Digiporkkana Oy, Juha Pekka Aikola, Pilvimappi, Ocean Spirit Oy Ab, Naantalin Kuntokeskus, Laserkeskus Oy, Great Outdoors Finland, WebAitio Oy, Carehouse Oy ja DeviLabs Oy.

Varsinais-Suomen Kasvupolulle valittujen yritysten kasvusuunnitelmia sparrataan 25.3. ja 15.4. Turussa järjestettävien Kiitoratapäivien aikana. Kasvupolun voittaja julkistetaan 29.4. pidettävässä Finaalissa. Voittaja ja kunniamaininnan saanut yritys jatkavat suoraan valtakunnallisen Kasvu Open -kilpailun sparrauksessa. Valtakunnallinen Kasvu Open -kilpailu huipentuu Jyväskylässä 22.-23.10.2015.

Lähde: Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti