Sokotelin yt-neuvottelut päättyivät – Osa-aikaistaa 108, irtisanoo 9

SOK:n majoitus- ja ravitsemusalan tytäryhtiö Sokotelin yt-neuvottelut ovat päättyneet. Yhtiö irtisanoo 9 henkilöä ja muuttaa yhteensä 108 henkilön työsuhteen osa-aikaiseksi tai vähentää heidän työsopimustensa mukaista säännöllistä työaikaa.

Suurimmat henkilöstövähennykset kohdistuvat Sokotelin pääkaupunkiseudun yksiköiden ravintolatoimintoihin. Sokotelin 16 Sokos Hotellia ja kuusi Radisson Blu-hotellia sekä niiden yhteydessä toimivat ravintolat sijaitsevat pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa, Vaasassa ja Oulussa. Yhtiön yt-neuvottelut koskivat kaikkia Sokotelin työntekijöitä lukuun ottamatta myyntitoimintoja ja pääkaupunkiseudun myyntipalvelua. Neuvottelujen piirissä oli yhteensä 1190 työntekijää.

Sokotel kertoo toteuttaneensa uudelleenjärjestelyjä alan heikon suhdanteen sekä yleisen taloustilanteen vuoksi.

”Kuluttajien käyttäytyminen on muuttunut ja kotimainen kysyntä on ostovoiman heikentymisen myötä laskenut. Venäläisten matkailijoiden väheneminen lisää alan haasteita. Kysynnän heikkeneminen on suoraa seurausta myös vallitsevasta kansainvälisestä poliittisesta jännitteestä ja sen mukanaan tuomasta taloudellisesta epävarmuudesta, jonka seurauksena yritysten investointihalukkuus on heikentynyt”, Sokotel perustelee tiedotteessa.

Yhtiö ennustaa matkailu- ja ravintola-alan myynnin laskevan myös lähivuosina.

”Majoitus- ja ravitsemiskaupan yleiset näkymät ovat huonot. Kysynnän kausivaihtelut ovat entistä voimakkaampia ja samaan aikaan ennustettavuus entistä vaikeampaa. Varauduimme kysynnän heikkenemiseen myös viime vuonna ja toteutimme merkittäviä kulusäästöjä. Valitettavasti tämä ei riitä, ja meidän on sopeutettava Sokotelin toimintaa vastaamaan selkeästi laskusuunnassa olevaa kysyntää. Meidän on valitettavasti tehtävä ikäviäkin ratkaisuja, jotta pystymme säilyttämään Sokotel Oy:n toiminnan kannattavana myös jatkossa”, Sokotelin toimitusjohtaja Tapio Satta kertoo.

Sokotel kertoo uudistavansa myös organisaatiotaan ja jakavansa jatkossa Suomen hotelliliiketoimintansa kahteen linjaan: Sokos Hotels- ja Radisson Blu Hotels -liiketoimintavastuualueisiin. Muutoksella yhtiö koettaa parantaa tehokkuutta.

Sokotelin yhteistoimintaneuvottelut käynnistyivät 15. tammikuuta. Alun perin arvioitiin, että neuvottelut voivat johtaa enimmillään noin 120 henkilön osa-aikaistamiseen ja enintään noin 20 henkilön irtisanomiseen.

Lähde: Talouselämä