Gaseralle miljoonasopimukset USA:sta

Turkulainen kaasujen, nesteiden ja kiinteiden materiaalien analysointiin keskittynyt Gasera Oy on tehnyt kolme merkittävää sopimusta kahden yhdysvaltalaisen yhtiön kanssa. Sopimukset moninkertaistavat Gaseran viime vuoden noin 1,5 miljoonan euron liikevaihdon tulevien vuosien aikana. Jo kuluvan vuoden aikana liikevaihto tuplaantuu. Solmittujen tuotekehitys- ja tuotantosopimusten myötä henkilökuntaa palkataan lisää tämän kevään aikana.

Gasera on tehnyt miljoonaluokan toimitussopimuksen yhdysvaltalaisen Doble Engineering Companyn kanssa sähkömuuntajien diagnostiikkaan tarvittavien tuotteiden valmistuksesta. Yritykset ovat tehneet useita vuosia tuotekehitysyhteistyötä. Gaseran kehittämällä laitteella pystyy mittaamaan muuntajan öljystä liuenneita kaasuja paikan päällä. Aiemmin analyysit piti suorittaa erillisessä laboratoriossa.

– Kehittämämme teknologian avulla mitataan sähkömuuntajan sisällä olevasta öljystä siihen liuenneita kaasuja. Tulokset kertovat muuntajan toimintavarmuudesta. Ennakoinnilla on iso taloudellinen merkitys, sillä muuntajan rikkoutumisen ja sähkökatkosten estäminen säästää sähköyhtiöille rahaa ja takaa asiakkaille häiriöttömän sähkön saannin. Olemme tehneet Doblen kanssa sopimuksen myös uuden tuotteen kehittämisestä, kertoo Gaseran toimitusjohtaja Ismo Kauppinen.

Entistä tarkempaa mittaustekniikkaa

Toisen yhdysvaltalaisen asiakkaan kanssa solmitun pitkäaikaisen tuotekehitys- ja tuotantosopimuksen tavoitteena on kehittää ilmanlaadun mittaamiseen liittyvää laitteistoa. Sopimuskumppani on maailman johtava tarkkuusmittauslaitteiden suunnittelija ja valmistaja.

– Ilmansaasteet ovat vakava uhka ihmisten terveydelle. Vaivaton ja luotettava ilmanlaadun mittaaminen ja analysointi ovat entistä tärkeämpiä. Olemme kehittämässä aiempaa pienempiä, jopa mukana kannettavia laitteita. Tulevaisuudessa meidän pitää pystyä mittaamaan enemmän komponentteja entistä alhaisemmilla havaintorajoilla. Analyysin hinnan pitää kuitenkin pysyä kohtuullisena. Se on patentoimamme teknologian vahvuus, Ismo Kauppinen korostaa.

Tavoitteena sadan miljoonan euron yritys

Gaseran tuotteet perustuvat omaan, patentoituun teknologiaan, jonka avulla analyysit voidaan tehdä herkemmin ja merkittävästi edullisemmin kuin laboratoriossa. Yhtiö kehittää ratkaisuja neljälle osa-alueelle: sähkömuuntajien kunnon valvonta, ilmanlaadun mittaus, autojen päästöjen analysointi sekä savukaasujen analytiikka. Gaseran mittauslaitteita voivat käyttää tulevaisuudessa myös yksityiset henkilöt.

– Patentoidun teknologian ansiosta anturi- ja mittaustekniikkaa voidaan puristaa entistä pienempään kokoon, mikä mahdollistaa monipuoliset sovellukset ja kustannustehokkaan sarjatuotannon. Suurimmat odotuksemme kohdistuvat taskukokoiseen, helppokäyttöiseen ja moneen tarpeeseen taipuvaan kaasu- ja ilmanlaatuanalysaattoriin. Se voi tulevaisuudessa olla muun muassa rajavartijoiden, tullin tai kiinteistöjen ilmanlaatutarkastajien perustyökalu. Tavoitteenamme on saada laite globaaleille markkinoille 4-5 vuoden kuluessa ja kasvattaa liikevaihtoa jopa sataan miljoonaan euroon tulevaisuudessa. Haluamme myös palkata fysiikan ja kemian alan korkeasti koulutettuja osaajia, kertoo Ismo Kauppinen.

Lähde: Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti