Ammattikoulujen hakijamäärät laskussa – tutut suosikit pitävät pintansa

Varsinaissuomalaisista ammattikouluista valmistuu lähivuosina kymmenittäin lähihoitajia, autoasentajia ja parturikampaajia. Esimerkiksi Turun ammatti-instituutissa ja Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymässä sosiaali- ja terveysala nousi suosituimpien joukkoon yhteishaussa.

Turussa lähihoitajaksi haki noin 300 henkilöä, kun aloituspaikkoja on 120. Salon Seudun koulutuskuntayhtymässä hiusalalle oli lähes kaksinkertaisesti hakijoita aloituspaikkamäärään nähden.

Kaikissa kolmessa koulussa kiinnostivat erityisesti myös auto- ja logistiikka-alan tutkinnot. Samat perustutkinnot ovat nauttineet suosiota jo usean vuoden ajan. Hakijoiden kokonaismäärä kuitenkin laski kaikissa kouluissa.

Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymällä on oppilaitokset Liedossa, Loimaalla ja Uudessakaupungissa.

Yhteishaun muutos karsinut hakijoita

Ammatillisen koulutukseen ja lukiokoulutuksen yhteishaussa oli tänä keväänä lähes 80 000 hakijaa koko maassa. Aloituspaikkoja on tarjolla noin 87 500 eli reilusti enemmän kuin hakijoita.

Ammattikoulutukseen pyrki noin 46 500 henkilöä. Määrä on noin 5000 henkilöä pienempi kuin viime vuonna. Hakijamäärän laskua voi osaltaan selittää syksyllä 2013 voimaantullut yhteishakuasetuksen muutos, jonka mukaan yhteishaussa ei voi hakea ammatilliseen koulutukseen, jos on jo suorittanut ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon.

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku päättyi 17.3.2015.

Lähde: yle.fi