”Alalla on hyvä työllisyystilanne. Pohjois-Suomessa on jopa työvoimapulaa”

Onko apteekkialalla täystyöllisyys, Avainapteekit Oy:n toimitusjohtaja Masa Mannermaa?

”Alalla on hyvä työllisyystilanne. Pohjois-Suomessa on jopa työvoimapulaa. Farmaseutteja työllistyy myös muualle kuin apteekkeihin.

Avainapteekeilla menee hyvin. Ryhmään on viiden vuoden aikana liittynyt 78 yksityistä apteekkia, joilla on yhteensä 98 apteekkia. Niiden kautta toimitetaan yli 13 prosenttia kaikista resepteistä. Kaiken kaikkiaan Avainapteekeissa tehdään kymmenen miljoonaa asiakaskäyntiä vuosittain.

Apteekit ketjuuntuvat, jotta voidaan keskittää voimavaroja henkilöstön kouluttamiseen ja yhteisiin markkinointiponnistuksiin. Ryhmästä apteekkari saa myös vertaistukea. Meidän apteekkarimme kokoontuvat säännöllisesti. Lisäksi meillä toimii tuoteraati.

Työntekijöillemme tarjoamme sisäisen koulutusjärjestelmän, jossa voi opiskella ja tenttiä omaan tahtiinsa. Kaikissa apteekeissa on oma ’luokanvalvojansa’.

Apteekeissa myydään yhä enemmän muuta kuin reseptilääkkeitä. Monelle apteekille kaikkein kalliimpien lääkkeiden toimittaminen on jo tappiollista. Samaan aikaan lääkeyhtiöt tarjoavat yhä enemmän esimerkiksi ravintolisiä tai kosmetiikkaa apteekkeihin myytäväksi. Edellisessä työssäni lääkeyhtiö Sabora Pharman markkinointijohtajana huomasin tosin, että apteekkien tietotaito on kasvanut paljon, ja lääkeyritysten pitää perustella tuotteensa hyvin.

Uskon, että sote-uudistus heikentää terveyspalveluihin pääsyä ja siksi lisää apteekeissa käyntiä. Jo nyt apteekeissa käydään 60 miljoonaa kertaa vuodessa, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin terveyskeskuksissa. Apteekki on monelle ensimmäinen paikka, josta haetaan apua.

Lähde: Talouselämä