Matti Alahuhta vetoaa työnantajiin: palkkaa nuori!

Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta vetoaa yrityksiin nuorten työllistämisen puolesta. Alahuhta on myös lähestynyt kirjeellä EK:n kaikkia jäsenyrityksiä eli yli 16 000:ta yritystä, jotta nämä ottaisivat vastaan haasteen nuorten palkkaamisesta.

”Pidän tärkeänä, että EK auttaa nuoria työelämän alkuun. Haastekampanjamme auttaa yrityksiä työntekijöiden palkkaamisessa sekä lisää tietoa erilaisista nuorten työllistämismahdollisuuksista. Tavoitteena on luoda selvästi yli 100 000 työ-, oppisopimus- ja kesätyöpaikkaa tai harjoittelumahdollisuutta”, Alahuhta tähdentää.

Jotta nuorten ja työnantajien kohtaaminen helpottuisi, kohtaamispaikaksi on luotu nettisivu nuorilletoita.fi. Nuoret saavat sivuilta tietoa avoimista paikoista sekä niiden hakemisesta.

Työnantajille on tarjolla tietoa muun muassa oppisopimuksista ja erilaisista palkkatuista. Sivusto on syntynyt Pirkanmaan Yrittäjien aloitteesta, ja sen avulla pelkästään Pirkanmaalla jo sadat yritykset ovat ottaneet haasteen vastaan.

”Tällaisia hyviä paikallisia hankkeita on paljon. Se on erinomaista ja kertoo aktiivisuudesta. Päätimmekin tehdä yhteistyötä Pirkanmaan kampanjan kanssa ja tehdä siitä yksissä tuumin valtakunnallinen. Nuorilletoita.fi on hyvä kohtaamispaikka myös valtakunnallisesti”, Alahuhta sanoo.

EK haluaa vauhdittaa kampanjalla myös oppisopimuksen käyttöä. Oppisopimuskoulutus on osoittautunut esimerkiksi Saksassa erinomaiseksi keinoksi saada nuori mukaan työelämään. Suomessa nuorten oppisopimuskoulutus on valitettavan alihyödynnettyä.

EK onkin valmistellut yksinkertaisen oppisopimusmallin, jonka käyttö on helppoa niin yrityksille kuin nuorillekin. Myös tästä löytyy lisätietoa nettisivustolta.

”Ensimmäisen työpaikan merkitys on tutkimusten mukaan tärkeä nuorten myöhemmälle työuralle. Nuorten työllistymiseen, koulutukseen ja osaamiseen panostaminen on kansakunnan paras sijoitus tulevaisuuteen. Työ on paras startti elämään”, Alahuhta painottaa.

Lähde: Talouselämä