Yritykset uskaltavat taas rekrytoida

Suomalaisyrityksissä on nyt selkeästi enemmän tulevaisuudenuskoa kuin alkuvuonna.

Yrityksistä 17 prosenttia suunnittelee lisäävänsä henkilökunnan määrää huhti-kesäkuussa. Vain 6 prosenttia ManpowerGroupin haastattelemista 620 suomalaistyönantajasta arvioi henkilöstömääränsä vähenevän.

”Ensimmäinen ajatus tuoreista tuloksista on se, että olisiko aallonpohja vihdoin saavutettu. Muutkin tutkimustulokset antavat nyt positiivista osviittaa tulevaisuudesta. Esimerkiksi teollisuuden tilauskirjat Suomessa kolme kuukautta eteenpäin näyttävät paremmilta kuin pitkään pitkään aikaan”, Suomen ManpowerGroupin toimitusjohtaja Iikka Lindroos sanoo.

Suomalaisyritysten työllistämisaikeet voimistuivat tammi-maaliskuusta peräti 19 prosenttiyksikköä -8 prosentista +11 prosenttiin. Vuodentakaiseen vuosineljännekseen verrattuna tilanne on nyt 2 prosenttiyksikköä optimistisempi.

Manpowerin indikaattori saadaan, kun henkilöstömääränsä lisäämistä suunnittelevien työnantajien prosenttiosuudesta vähennetään henkilöstömääränsä vähentämistä suunnittelevien työnantajien prosenttiosuus.

”Vaikka tutkimus tehdään vuosineljänneksittäin, on muistettava, että henkilöstömäärään liittyvät päätökset ovat aina pidemmän aikavälin päätöksiä.”

Suurin joukko, 67 prosenttia, työnantajista arvioi tilanteen pysyvän henkilöstömäärän suhteen ennallaan.

Aasia porskuttaa

Kymmenen prosenttia Suomen vastaajista ei osannut sanoa, miten henkilöstömäärä kehittyy.

”Tämä on isoin ei osaa sanoa -prosenttiluku lähes koko kolmen vuoden aikana, jolloin tämä tutkimus on tehty. Luku kuvastaa edelleen jatkuvaa epävarmuutta. Osa yrityksistä pohtii yhä, onko muutos pysyvä vai väliaikainen”, Lindroos sanoo.

Eniten uusia ihmisiä suunnittelevat palkkaavansa Suomessa hotelli- ja ravintola-alan yritykset. Myös muun muassa rahoitus- ja vakuutusalan sekä kiinteistö- ja kaivosalan yritykset ennakoivat henkilöstömääriensä kasvua. Heikoimmat odotukset työllistämisessä ovat sähkö-, kaasu- ja vesihuollon yrityksissä.

Kansainvälisessä vertailussa optimistisimpia työllistämissuunnitelmia vuoden toisella kvartaalilla raportoi Turkki, kun taas italialaisyritysten työllistämisnäkymät olivat 42 tutkitusta maasta kaikkein synkimpiä. Suomi sijoittuu puolivälin hieman paremmalle puolelle.

Aasian maat ovat porskuttaneet jo pitkään kärjessä.

”Myös meille tärkeä vientimarkkina Yhdysvallat on lisännyt rekrytointivauhtiaan.”

Lähde: Talouselämä