Turun keskustan tyhjät liiketilat täyttyvät kesäksi

Pop up -liiketiloille on ollut yllättävän kova kysyntä.

– Puhelimet alkoivat soida ja sähköposti täyttyä välittömästi sen jälkeen, kun lehdistötiedote oli lähtenyt julkisuuteen, Turun Nuorkauppakamarin yhteiskuntasuhteista vastaava Joonas Suominen kertoo.

Nuorkauppakamari lupasi viime viikolla ryhtyä välittämään Turun keskustan tyhjiä liiketiloja maksutta kokeiluluonteiseen pop up – käyttöön.

–  Yhteydenottoja on ollut kymmenittäin. Suuria maahantuontiyrityksiä, designliikkeitä, kansainvälisiä trendisuunnittelutoimistoja. Myös Tampereella ja Helsingissä toimivat yritykset ovat ottaneet yhteyttä. Niitä kiinnostaisi kokeilla, pärjäisivätkö ne myös Turussa. Mikäs sen hienompaa Turun talousalueelle, Suominen toteaa.

Turun Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Janne Puurunen sanoo, että idean lähtökohtana oli elävöittää Turun keskustaa.

– Ajattelimme, että jo riittävät manifestit, nyt pitää siirtyä tekoihin, hän hymyilee.

Idea tuntui aluksi hullunrohkealta, siksi Nuorkauppakamarin jäsenet hämmästyivät, kuinka myönteisen vastaanoton se sai.

– Jos joku muu kaupunki haluaa varastaa ideamme, niin siitä vain. Olemme vain ylpeitä, jos se kelpaa varastettavaksi, Suominen naurahtaa.

Pop up -tiloista kiinnostuneet yritykset hakevat tilaa nettisivujen kautta. Yrityksen valintaan osallistuu Nuorkauppakamarin projektiryhmän lisäksi myös liiketilan omistaja. Suominen sanoo, ettei yrityksille ole periaatteessa mitään muuta ehtoa kuin että toiminta on laillista.

– Ensimmäiset pop up -yritykset aloittavat toukokuusssa. Syksyllä näitä yrityksiä tulee vielä isommassa mittakaavassa.

– On myös mahdollista, että johonkin liiketilaan rakennetaan shop in shop -periaatteella toimintaa.

Turun Nuorkauppakamari brändää tarroilla tilat pop up -ulkoasun mukaan.

Mihin tiloihin pop up -yrityksiä Turun keskustassa sijoittuu, sitä Turun Nuorkauppakamari ei vielä julkista.

– Tiedotamme asiasta huhtikuussa, kun liiketilojen omistajien kanssa neuvottelut on käyty.

– Mutta sen voimme sanoa, että ihan selvästi talkoohenkeä on ilmassa. Joka taholla tuntuu olevan nyt halua pelastaa Turun keskusta näivettymiseltä, Puurunen toteaa.

Liiketilan lainaamisesta on hyötyä myös omistajalle

  • Turun Nuorkauppakamarin idea tyhjien liiketilojen pop up -käytöstä syntyi jo viime vuonna.
  • Puheenjohtaja Janne Puurunen sanoo, että ideaa lähdettiin esittämään liiketilojen omistajille varovaisesti. Yllättäen vastaanotto olikin kuitenkin erittäin myönteinen.
  • Lähtökohtana on myös liiketilan omistajan hyöty. Toiveena on, että pop up -yritys haluaisi jatkaa myös kokeilun jälkeen toimintaansa liiketilassa. Kokeilu toimii liiketilojen omistajille myös erityisen hyvin markkinointina.
  • Turun Nuorkauppakamari järjestää myös sähköisen tiedonkeruun siitä, paljonko ja minkälaisia asiakkaita liiketilassa on käynyt kokeilun aikana. Se luovutetaan sekä yrittäjälle että liiketilan omistajalle.

Lähde: Turkulainen