Kesäduunikampanja ajaa nuorten asiaa

Vastuullinen kesäduuni on kampanja, jossa on tarkoituksena on haastaa työnantajat tarjoamaan nuorille enemmän töitä ja kohtelemaan heitä oikeudenmukaisesti. Yritykset sitoutuvat maksamaan kesätyöntekijöille työehtosopimuksen mukaista palkkaa, perehdyttämään heidät työhönsä ja kohtelemaan heitä tasapuolisesti muiden kanssa.

Kampanjaan on ilmoittautunut yli 160 työnantajaa, joista Turussa muun muassa Posti, Stockmann, S-ryhmä, K-kauppiasliitto, Turku Energia ja YIT.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto saa joka kesä ilmoituksia, joiden mukaan kesätyöntekijöille ei ole maksettu luvattua palkkaa ja heille on teetetty luvattoman paljon ylitöitä. Epäasiallisesta kohtelusta kärsiviä neuvotaan ottamaan yhteyttä kampanjan järjestäjiin tai työsuojeluviranomaisiin.

Turussa kesätyöpaikkoja on eniten palvelualoilla eli kaupoissa, ravintoloissa ja huvipuistoissa. Ulkomaalaisista työnantajista eniten turkulaisia työllistää Disneyland Paris. Työ- ja elinkeinotoimiston rekrytointipalvelujen asiantuntija Henri Josefsson arvioi, ettei kaikille halukkaille löydy töitä. Josefsson neuvoo käyttämään myös omia verkostojaan kuten kavereita, vanhempia ja Facebookia.

– Pitää olla aloitteellinen, rohkea ja sanavalmis, Josefsson neuvoo.

Eniten kesätöitä Turussa tarjoaa kaupunki. Kunnan töihin pääsee arpomalla 310 nuorta. Eniten työllistävät hyvinvointipalvelut, matkailu, kiinteistöala ja päiväkodit. Tietopalveluohjaaja Mari Nielosen mukaan vanhainkodeissa jo kysellään, koska nuoret taas tulevat.

Lähde: Aamuset