Nokian lyömään kaupunkiin rakennetaan uusi tehdas – ”mahdollisimman paljon suomalaisia alihankkijoita”

Suomalainen Areva Solar Oy perustaa aurinkopaneelitehtaan Nokian jäljiltä työttömyydestä kärsivään Saloon.

Paraikaa Astrum-keskukseen rakentuva SaloSolar Oy aloittaa toimintansa huhtikuussa 2015. Ensimmäisessä vaiheessa tehtaan vuotuinen tuotantokapasiteetti on 22,5 MW, ja tavoitteena on nostaa se 45 MW:iin lähiaikoina.

SaloSolar Oy alkaa valmistaa kahdenlaista aurinkokennostoa sähköntuotantoon sekä aurinkokeräimiä aurinkolämmitykseen. Taustallisten aurinkokennojen lisäksi tehdas erikoistuu kokonaan lasista tehtäviin aurinkopaneeleihin, joita voi käyttää esimerkiksi ikkunoina tai parvekelaseina.

”Olemme maailmanlaajuisesti pieni tehdas, joten massatuotannon sijaan panostamme tuotteiden räätälöitävyyteen sekä tuotekehitykseen,” kertoo toimitusjohtaja Esa Areva.

Saloon valmistuva tehdas on SaloSolarin suunnittelema ja siinä käytetään mahdollisimman paljon suomalaisia alihankkijoita. Esimerkiksi tehtaan mittalaitetoimittaja on espoolainen Endeas Oy, jonka testausautomaation suunnittelee ja valmistaa salolainen GreenLab Finland Oy.

Paneelien hintatasosta Esa Areva kertoo, että valmiit paneelit maksavat saman verran kuin vastaavat muualla Euroopassa. ”Sen lisäksi päälle tulee arvonlisävero, joka meillä Suomessa on 24 prosenttia, siinä missä esimerkiksi Saksan vastaava on 19 prosenttia.”

Myös itse tehdas on myyntituote: tehtaan tuotannon lisäksi SaloSolar Oy alkaa myydä myös nyt toteutuvan tehtaan kaltaisia aurinkopaneelitehtaita, eritoten vientiin.

”Jos tilaaja esimerkiksi Afrikassa haluaa ostaa meiltä 10MW aurinkosähköä, voimme myydä heille 5MW paneeleita sekä tehtaan, jonka avulla he voivat itse tuottaa tarvitsemansa ja mahdollisesti myydä ylituotannon alueellaan edelleen.”

Kun tuotanto on kunnolla käynnissä, tehdas työllistää yli 30 henkilöä. Osa ensimmäisen vuoden kapasiteetista on jo myyty: aloittaessaan SaloSolar Oy:llä on 1,5MW:n arvosta esisopimuksia. Lisäksi tällä hetkellä käydään neuvotteluja useissa kaupungeissa isompien kohteiden aurinkovoimaloista.

Lähde: Talouselämä