Yksityiset yritykset tekivät hurjan harppauksen työllistäjinä – Työpaikat lisääntyivät loppuvuodesta lähes 20%

Avoimia työpaikkoja oli vuoden 2014 viimeisellä neljänneksellä enemmän kuin vuosi sitten.

Avoimia työpaikkoja oli Tilastokeskuksen Avoimet työpaikat -tutkimuksen mukaan vuoden 2014 viimeisellä neljänneksellä 19 800, joka on 19 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin (16 600). Viimeisen vuosineljänneksen tietojen viiteajankohta oli 1. joulukuuta.

Koko vuonna 2014 avoimia työpaikkoja oli keskimäärin 28 500, joka on hieman vähemmän kuin edellisenä vuonna (29 500).

Vuoden 2014 viimeisellä neljänneksellä avoimista työpaikoista 14 900 eli 75 prosenttia oli yksityisten yritysten tarjoamia, kun vuotta aiemmin vastaava osuus oli 65 prosenttia. Kuntien ja valtion toimipaikkojen osuus avointen työpaikkojen tarjoajana sen sijaan laski.

Toimipaikan toimialan mukaan tarkasteltuna avointen työpaikkojen määrä laski vuoden takaiseen verrattuna toimialaryhmässä teollisuus, kaivostoiminta ja muu teollinen toiminta (–1 000) ja nousi useimmissa muissa toimialaryhmissä.

Viimeisellä vuosineljänneksellä kaikista avoimista työpaikoista osa-aikaisia oli 22 prosenttia, kun vuotta aiemmin osa-aikaisten paikkojen osuus oli 9 prosenttia. Määräaikaisten paikkojen osuus kaikista avoimista työpaikoista oli 34 prosenttia, joka on kolme prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden takaisella neljänneksellä.

Työnantajat arvioivat 42 prosenttia kaikista avoimista työpaikoista vaikeasti täytettäviksi, kuten edellisenkin vuoden vastaavana ajankohtana.

Vuositasolla tarkasteltuna työnantajien kokemat vaikeudet avointen työpaikkojen täyttämisessä vähenivät. Keskimäärin vuonna 2014 avoinna olleista työpaikoista 33 prosenttia oli työnantajan oman arvion mukaan vaikeasti täytettäviä, kun vuonna 2013 vastaava osuus oli 41 prosenttia.

Lähde: Talouselämä