Turun tilanne: Ruoka myy, viina ei

Varsinais-Suomen ravintoloilla ja matkailulla menee muuta maata paremmin. Kova kilpailu pitää hinnat kurissa.

Varsinaissuomalaisten anniskeluravintoloiden ruokamyynti on kasvanut tasaisesti vuodesta 2009 ja voimakkaammin vuoden 2013 puolivälistä vaikka koko Suomen vastaava myyntikäyrä on sojottanut jo jonkun aikaa lievästi alaspäin, selviää Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n tilastoista.

Yksi syy ruokamyynnin kasvuun löytyy arvonlisäveron alentamisesta heinäkuussa 2010, mutta asia ei selitä Varsinais-Suomen tilannetta. Toimialajohtaja Mikko Eskelinen Turun Osuuskaupasta sanoo, että kova ravintolakilpailu Turussa on pitänyt hinnat kurissa ja niin opiskelijoillakin, joita on kaupungissa noin 30000, on mahdollisuus käydä ulkona syömässä.

Kilpailun on aiheuttanut määrä. Ravintoloita on pulpahtanut lähivuosina kaupunkiin kuin sieniä sateella. Turkulainen teki vuonna 2013 Aurakadulla mittaustestin. 240 askeleen matkalle mahtui yli kymmenen ravintolaa.

Vuosi sitten Turkulainen laski, että Koulukadun, Ratapihankadun, Aninkaistenkadun ja Läntisen Rantakadun rajaamalta alueelta löytyi peräti 109 ruokaravintolaa.

Mukaan otettiin ravintolat, joissa on erillinen ruokalista. Grillit tai lounasta tarjoavat kahvilat jätettiin pois, samoin esimerkiksi pelkkiä wingsejä tarjoavat pubit.

– Turun keskustan liiketilojen vuokrataso on laman aikana laskenut ja antanut mahdollisuuden kokeilla ravintolanpitoa. Ruokakulttuuri on kokenut buumin myös muun muassa kuuluisien kokkien perustamien ravintoloiden myötä. Pikaruokapaikkoja taas ovat usein perustaneet ketjujen entiset työntekijät, Eskelinen määrittelee hyvää tilannetta, joka on saanut aikaan Turkuun suuntautuvaa ravintolamatkailuakin.

Jos ruoka vetää ravintoloissa, niin alkoholi ei. Anniskeluravintoloiden alkoholimyynti on laskenut Varsinais-Suomessakin vuosia kuin lehmänhäntä.

Alkoholia nautitaan enenevissä määrin kotona. Niin sanottu Viron viina kiristää ravintoloiden tilannetta.

MaRan tilaston mukaan yökerhojen alkoholin keskiostosmäärä on 2-3 annosta.

– Kolme annosta kuulostaa jo hyvältä lukemalta. Kaksi tuntuu olevan lähempänä totuutta, Mikko Eskelinen arvioi.

Lähde: Turkulainen