Turku leikkaa määräaikaisten opettajien työsopimuksia

Määräaikaisten opettajien työsopimuksia leikataan Turussa siten, että työsopimukset kestävät elokuun puolivälistä vain toukokuun loppuun.

Aiemmin käytäntönä on yleensä ollut se, että määräaikaisten opettajien työsopimus loppuu heinäkuun lopussa.

– Tämä on pakko tehdä, koska valtionosuudet vähenevät ja säästöjä tarvitaan. Useat muutkin kunnat tekevät samalla tavalla. Tilanne ei ole poikkeuksellinen. Viimeksi Turussa tehtiin samalla tavalla 2009, sivistystoimialan johtaja Timo Jalonen sanoo.

Varsinais-Suomessa opettajien työsopimuksia leikkaavat ainakin Masku ja Salo (TS 22.1.). Opettajien ammattijärjestö OAJ on pöyristynyt kuntien toiminnasta.

– Tässä on kyse palkan alentamisesta. Sama työ teetetään, mutta kesän jakokuukaudet leikataan. OAJ selvittää taustoja sille, miksi opetustyön urakka on tasoitettu koko vuodelle. Harkitsemme jatkotoimia, Turun yleissivistävän opetuksen pääluottamusmies Ari-Pekka Elomaa kertoo.

Elomaa on ollut yhteydessä Turun kasvatus- ja opetuslautakunnan jäseniin, jotta nämä käyttäisivät poliittista ohjausta ja tyrmäisivät leikkauksen.

Keskiviikkona kokoontunut lautakunta ei käsitellyt työsopimuksia.

Toimialajohtaja Jalosen mukaan päätös on jo tehty virastotasolla.

– Keskustelu on käyty siitä, että näin menetellään koulujen kesäkeskeytyksen aikana. Muutos ei haittaa opetusta. OAJ:n kuuluukin ammattijärjestönä vastustaa tätä, Jalonen kommentoi.

Turun perus- ja nuorisoasteen yli 1 600 opettajasta alle viidennes on määräaikaisia.

Koulutukseen ja päivähoitoon saatetaan tehdä muitakin leikkauksia, sillä kaupunginhallitus penää lautakunnalta lausuntoa säästöistä, jotka esimerkiksi kasvattaisivat opetusryhmiä.

Lautakunta päätti jättää keskiviikkona lausunnon antamisen pöydälle taustojen selvittämistä varten.

– On törkeätä käytöstä kaupunginhallitukselta pyytää lausuntoa näin valtavista kokonaisuuksista yhden päivän varoajalla. Henkilöstöä ja kansalaisia ei ole kuultu eikä hallituksellakaan ole voinut olla taustoja tiedossaan vaan nämä on vedetty hihasta, lautakunnan puheenjohtaja Kaija Hartiala (kok) moittii.

Lähde: Turun Sanomat