Stockmann kutsui irtisanotut takaisin

Stockmann-tavaratalot eivät pärjänneetkään kutistetulla myyjämäärällä. Kaikille irtisanotuille myyjille on tarjottu työtä ja osa-aikaisille lisää tunteja.

Stockmann on tarjonnut työtä kaikille viime kesänä ja syksynä irtisanotuille tavaratalomyyjille. Valtaosa heistä on ottanut työt vastaan, kertoo Stockmannin pääluottamusmies Rita Löwenhild.

Stockmann-tavaratalot vähensivät 180 myyjää ja esimiestä viime kesän yt-neuvottelujen jälkeen. Lisäksi arviolta 500 työntekijää osa-aikaistettiin tai heidän työtuntejaan vähennettiin. Vähennykset näkyivät nopeasti asiakaspalvelussa: palvelutiskien jonot venyivät sietämättömiksi.

Stockmannin henkilöstöpäällikön Santeri Rommin mukaan irtisanottujen takaisin kutsuminen ei kuitenkaan ole johtunut asiakaspalvelun heikkenemisestä vaan luonnollisesta vaihtuvuudesta: irtisanoutumisista ja eläköitymisistä.

”Meillä on selkeä tuntikehys, jota tavoitellaan ja jota näytettiin yt-neuvotteluissa. Punainen lanka ei ole muuttunut”, Rommi sanoo. Lisätunteja on tarjottu suurelle osalle niistä, joiden tunteja vähennettiin. Rommin mukaan osan tuntimääriä on nostettu tilapäisten tarpeiden vuoksi, osan pysyvästi.

Näiden henkilöstömuutosten jälkeen tavarataloissa on tunteja ja tekijöitä edelleen vähemmän kuin vuosi sitten. Rommin mukaan yt-neuvottelut käytiin, koska kokoaikatyöntekijöitä oli tarpeeseen ja myyntiin suhteutettuna liikaa. ”Kannattavuutta haettiin ja sitä yritetään hakea edelleen.”

Uusi strategia tuo muutoksia

Joulukuussa Stockmann kertoi ”lisäävänsä resursseja vilkkaimpina kaupankäyntiaikoina”. Samalla yhtiö ilmoitti keskittyvänsä Stockmann- ja Lindex -brändeihin sekä tarjoamaan liiketilaa muille toimijoille. Uuden strategian ytimessä ovat muoti, kosmetiikka, Stockmann Herkku ja kodintuotteet.

Stockmann ilmoitti äskettäin myyvänsä Seppälä-ketjun ja luopuvansa omista elektroniikan ja isojen kodinkoneiden osastoista. Niiden tilalle tavarataloihin tulee vuokralaiseksi Expert ASA -ketju. Elektroniikkaosastojen myyjät siirtyvät töihin Stockmannin muille osastoille. Myös Stockmann Beauty -myymälät suljetaan. Rommin mukaan tavaratalopaikkakunnilla työskentelevät Beauty-myyjät saavat töitä tavarataloista.

Stockmannin uutena toimitusjohtajana aloitti marraskuussa Per Thelin. Löwenhildin mukaan hän on osoittanut suurta kiinnostusta henkilöstöasioihin.

”Tekemisen meininkiä hänellä tuntuu olevan. Odottelemme uusia tuulia”, Löwenhild sanoo.

Niistä kuultaneen jo perjantaina 13.2., kun Stockmann-konserni julkistaa viime vuoden tuloksen.

Lähde: PAM-lehti