Kaupan liitto ennustaa edelleen vaikeita aikoja

Kaupan liitto ennustaa, että vähittäiskaupan myynti pienenee edelleen tänä vuonna mutta kääntyy ensi vuonna hitaaseen puolen prosentin kasvuun.

Viime vuonna kaupan alalta poistui 8 000 työntekijää.

Vielä 2000-luvun alussa vähittäiskaupan keskimääräinen kasvu oli noin neljä prosenttia. Jos ennusteet toteutuvat, vuosien 2009–2016 keskimääräinen kasvu jää nollaan, ilmenee Kaupan liiton tiedotteesta.

– Kun työllisyys hitaasti kasvaa ensi vuonna, myös kotitalouksien kulutukselle on kasvuedellytyksiä. Tänä vuonna jo pelkästään epävarmuus omasta työllisyydestä ajaa kuitenkin säästämään ja vähentämään kuluttamista, sanoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja tiedotteessa.

Hänen mukaansa kaupan rakenteellinen murros jatkuu lähivuosina. Toimintoja tehostetaan ja järjestetään uudelleen muun muassa digitalisaation avulla. Myös kansainvälistä kilpailukykyä parannetaan.

Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala vaatii maan hallitukselta heti päätöksiä julkisen sektorin todellisesta sopeuttamisesta.

– Jos nyt ei tehdä päätöksiä, se tarkoittaa edelleen kiristyvää verotusta. Tämä syö orastavaa kasvua ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä. Sopeuttamispäätöksiä on mahdotonta lykätä, hän sanoo.

Lähde: Turun Sanomat