Kirjanpidon ja laskentatoimen työn sisältö muuttumassa rajusti

Vuoden 2014 KLT-tenttiin osallistui 215 henkilöä ja sen läpäisi 98 henkilöä.

– Yrittäjä tulee aina tarvitsemaan rinnalleen luotettavan kirjanpitäjän, jolta saa kaikki taloushallinnon palvelut. Tällaisista moniosaajista on tänä päivänä huutava pula, Taloushallintoliiton toimitusjohtaja ja Tili-instituuttisäätiön asiamies Juha Ahvenniemi toteaa.

Yritysten taloustiedon ja rahaprosessien sähköistyminen muuttaa sekä kirjanpidon että palkkahallinnon tehtäviä nopeaan tahtiin. Kun rutiinit hoituvat digitaalisesti, ja osin jo automaattisesti, perinteinen taloushallinnon kirjaamis- ja tallennustyö poistuu ja työn painopiste siirtyy asiakkaan palveluun, neuvontaan ja konsultointiin.

Samaan aikaan yritykset kulkevat kiihtyvään tahtiin kohti paperitonta taloushallintoa, mikä kasvattaa taloushallinnon ulkoistuksen kysyntää ja tilitoimistojen palvelujen suosiota. Reaaliaikaista ja sähköistä taloushallintoprosessia tarjoavat tilitoimistot ovat sukeltaneet aivan asiakkaan liiketoiminnan ytimeen. Alan osaamisvaatimukset kasvavat samaa tahtia kun työn luonne muuttuu.

– Tilitoimistojen tarjoamat palvelut, mukaan lukien yrittäjien neuvonta- ja tukipalvelut, kasvavat tasaiseen tahtiin. Tilitoimistoista on tulossa yhä vahvemmin yrityksen kaikkien taloustoimintojen kattavia palvelukeskuksia, Juha Ahvenniemi sanoo.

– Taloushallinnon palveluiden kysyntä kasvaa tasaisesti, vaikka yleiset talouden luvut ovatkin olleet heikkoja. Kireä taloustilanne pakottaa yrityksiä tarkistamaan kustannusrakenteita, mikä näkyy taloushallinnon ulkoistuksen suosiona.

– Tilitoimistoalalla iloitaan siitä, että tekniikka korvaa rutiinit ja kirjanpitäjälle jää enemmän aikaa lisäarvoa tuottaviin neuvontapalveluihin.

KLT-tutkinto on taloushallinnon alalla arvostettu asiantuntijatutkinto, johon voi hakea vasta, kun on jo hankkinut työkokemusta alalta. KLT-pätevyys takaa, että henkilöllä on valmiudet toimia haastavissa taloushallinnon tehtävissä ja hänellä on korkea ammattitaito laskentatoimessa, yritysoikeudessa ja -verotuksessa.

KLT-tutkintoa hallinnoi Taloushallintoliiton yhteydessä toimiva Tili-instituuttisäätiö. Vuoden 2014 KLT-tenttiin osallistui 215 henkilöä ja säätiö on nyt vahvistanut niiden 98 henkilön nimet, jotka läpäisivät tentin.

Seuraavan kerran KLT-tentti järjestetään lokakuussa 2015. Hakuaika päättyy maaliskuun lopussa.

Lähde: Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti