Parhaat telakka-alihankkijat pelastivat itsensä jo ennen Meyeriä

Vielä pari vuotta sitten arvioitiin, että entisen STX Finlandin ja nykyisen Meyer Turun telakan 300–400 alihankkijasta vain 10–15 prosentilla oli luontaiset mahdollisuudet tehdä suoraan kauppaa esimerkiksi saksalaisen Meyerin, italialaisen Fincantierin tai Ranskan STX:n eli Chantiers D’Atlantiquen kanssa.

Pohjalla kävi moni. Turun seudulla arvioidaan nyt, että noin kolmannes erityisesti pienimmistä alihankkijoista on lopettanut tai mennyt konkurssiin Turun telakan vuosia kestäneen kriisin vuoksi.

Jäljelle jääneet alihankkijat ovat selvästi aiempaa vahvempia ja ennen kaikkea valmiimpia hakemaan töitä Suomen ulkopuolelta. Nyt myös Meyerin tulo Turun telakan omistajaksi on muuttanut tilanteen Turussa paljon paremmaksi kuin se oli viime keväänä.

Yksi pohjalla käyneistä oli risteilijöiden yökerhoja, kylpylöitä, ravintoloita ja portaikkoja Kaarinassa valmistava NIT, joka onnistui avaamaan pään Mitsubishin telakalle Japaniin. ”Se oli täydellinen jättipotti”, NIT:n toimitusjohtaja Jari Suominen sanoo.

”Kävimme STX:n Ranskan telakalla pohtimassa tarjouksen jättämistä Oasis 3:sen projekteihin. Resurssipula pakotti meidät arvioimaan uudestaan, mihin meidän kannattaa energiaa käyttää. Hylkäsimme Ranskan ja keskityimme Japaniin”, Suominen sanoo.

”Arvioimme, jälkikäteen katsoen täysin oikein, että ranskalaisilla on tiivis oma alihankintaverkosto ja vahva halu suunnata tilauksia ensiksi Ranskaan ja toiseksi esimerkiksi Espanjaan tai Italiaan. Japanissa Mitsubishin telakalla ei sen sijaan ollut edes olemassa omaa vahvaa alihankintaverkostoa.”

NIT:n 12 kuukauden liikevaihto putosi Turun ja Rauman telakan kriisin vuoksi vuonna 2012 neljään miljoonaan euroon. 18 kuukauden tilikauden avulla yhtiö järjesteli rakenteensa konserniksi.

Vuonna 2014 yhtiön liikevaihto nousi jo 17 miljoonaan euroon ja tänä vuonna Suominen arvioi liikevaihdon kasvavan 24 miljoonaan euroon. Työntekijöitä yhtiö voi omassa verkostossaan tänä vuonna työllistää jo kolmisensataa.

”Liikevaihdosta tänä vuonna puolet tulee Japanista, mutta Meyerin Papenburgin ja Turun telakoiden uudet laivat antavat myös työtä rutkasti.”

NIT:n turkulainen kilpailija Almaco Group on hakenut uutta kasvua hurjalla kansainvälistymisellä. Tuloksena on liikevaihdon kolminkertaistuminen yli sataan miljoonaan euroon muutamassa vuodessa. Omia myyntitoimistoja yhtiöllä on Euroopan lisäksi USA:ssa, Kiinassa, Brasiliassa ja Singaporessa.

Vuosi sitten Almaco pokkasi Turun kauppakamarilta vientipalkinnon, kun yhtiö sai yli sadan miljoonan euron kaupat brasilialaiselta EEP-telakalta. Kolme viikkoa sitten Almaco kertoi tehneensä kaupat Meyerin Papenburgin telakalla rakennettaviin Norwegian Cruise Linesin kahteen risteilijään, joihin yhtiö tekee keittiö- ja kylmätilajärjestelmät.

Turun yliopiston merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskuksen erikoistutkija Tapio Karvonen nostaa esille myös laivasuunnittelun. Esimerkin tarjoaa raisiolainen Deltamarin, jonka vanhat omistajat myivät singaporelaiselle pörssiyhtiölle AVIC International Investmentille runsaat pari vuotta sitten. Singaporelaisyhtiön pääomistaja on Kiinan valtiollinen lentokonevalmistaja Aviation Industry Corporation of China eli AVIC Group.

Kauppa on poikinut Deltamarinille täysin uutta toimintaa. Yhtiö kertoi viime kesänä laajentavansa toimintaansa meriteknisen alan suunnittelu- ja konsultointitoiminnasta rakennuttamispalveluihin. Tulevaisuudessa Deltamarin saattaa rakennuttaa esimerkiksi kokonaisia laivoja alihankintana telakoilla. Paikkana voi olla esimerkiksi Rauma, jossa uusi telakkayhtiö hakee parhaillaan kiivaasti töitä altaalle.

”Ranskan suunnassa alihankkijat ovat onnistuneet kohtuullisesti sekä Finpron avulla että ilman sitä. Oasis 3:een ovat suomalaistoimittajat myyneet yli sadan miljoonan euron edestä, mutta toki suurimmat kaupat on tehty Metson kaltaisten pörssiyhtiöiden toimesta”, Karvonen sanoo.

Samaa sanoo NIT:n Suominen. Kaikki alihankkijat eivät Ranskassa ole onnistuneet. Kulttuuri ja ennen kaikkea telakan tapa toimia on erilainen kuin Suomessa.

Siksi Suominen sanoo olevansa äärimmäisen iloinen Saksan Meyerin tulosta Turun telakan omistajaksi.

”Uskon, että pään avaaminen Papenburgin projekteille helpottuu alihankkijoilta jatkossa oleellisesti. Saksalaiset näkevät jo Turussa, miten yritykset toimivat ja minkälaista työtä ne laivalla tekevät. Raha toki ratkaisee paljon asioita, mutta myös se ratkaisee, että ostaja uskoo yrityksen ja yrityksen tekemään laatuun.”

Entä tulevaisuus? Cruise Industry Newsin mukaan maailman risteilijämarkkinoiden tilauskanta esisopimuksineen on nyt yli 26 miljardia dollaria. Kaksi vuotta sitten se oli 14 miljardia dollaria. Tästä markkinasta Turku on päässyt hyvin osille.

Lähde: Talouselämä