Palvelualojen irtisanomisten määrä yllätti ammattiliiton

Irtisanomiset vähentyivät yleisesti viime vuonna toissa vuoteen verrattuna, mutta yksityisillä palvelualoilla tilanne on synkentynyt. Palkansaajajärjestö SAK:n keräämien tilastojen mukaan yksityisiltä palvelualoilta irtisanottiin ihmisiä liki 60 prosenttia enemmän kuin vuonna 2013. Määrä on yli kaksinkertainen esimerkiksi teollisuusaloihin verrattuna.

– Huolestuttavaa on se, että yritykset irtisanovat rohkeammin kuin lomauttavat. Mistä väki otetaan uudestaan töihin sitten, kun talous lähtee nousuun? Toivoisin yrityksiltä nyt vastuullisuutta ja malttia ja esimerkiksi henkilökunnan kouluttamista tulevien tilanteiden varalle, sanoo Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin.

Hänen mielestään yhtään ostovoimaa heikentävää päätöstä ei enää pidä tehdä.

– Viimeksi tehtiin raamiratkaisu, jossa on niin äärimaltilliset palkankorotukset kuin ikinä voi olla, ja siitä huolimatta talous sakkaa. Se tehtiin siksi, että sillä pystyttäisiin turvaamaan yhä useammalle työpaikka, mutta eipä näytä toimivan.

Selinin mielestä yritysten pitää kestää muutaman prosentin palkanviilaukset.

– Voi kysyä, onko semmoisilla firmoilla menestymisen edellytyksiä ylipäätään, jotka ei kestä maksaa työehtosopimuksen mukaisia palkkoja.

Palvelualojen yritykset irtisanoivat viime vuonna runsaat 6 400 työntekijää, kun teollisuudesta potkut sai 3 126 työntekijää. Suomalaiselle kansantaloudelle on tyypillistä, että pitkittynyt taantuma näkyy palvelualoilla vasta teollisuuden jälkeen. Nyt se tapahtui huomattavan paljon myöhemmin kuin tavallisesti.

– Siksi tämä tuli meille yllätyksenä. Odotimme, että olisimme päässeet vähemmällä, kun tilanne ei näkynyt ennen kuin alkusyksystä, Selin sanoo.

SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen vaatii maan tulevalta hallitukselta palkkaratkaisun tukemista veronkevennyksin tai elvytyksin.

– Suhteellisen maltillinen korotus palkkoihin turvaisi viennin kilpailukykyä, mutta samalla veropolitiikalla pitää parantaa pienituloisten ostovoimaa. Pelkkä maltillinen palkkaratkaisu tai jopa palkkojen alentaminen lisäisi työttömyyttä.

Palvelualan työnantajat Paltan toimitusjohtaja Riitta Varpen mielestä nopein tapa parantaa tilannetta on tuloveron alentaminen.

– Pitää myös muistaa, että kotitalouksia on rokotettu parin viime vuoden aikana sähkö-, kiinteistö- ja kunnallisveron korotuksilla. Se on syönyt ostovoimaa miljardin euron edestä.

– Lisäksi kunnat ja valtio eivät ole tehneet mitään sen suhteen, että yksityistä palveluntuotantoa katsottaisiin vaihtoehtona julkisille, Varpe kritisoi.

Eniten työntekijöitään irtisanoi viime vuonna Itella eli nykyinen Posti Group. Se antoi potkut runsaalle tuhannelle työntekijälle. Myös Microsoft irtisanoi yli tuhat työntekijää.

Palta arvioi irtisanomisten lisääntymisen selittyvänkin pitkälti posti- ja elektroniikka-alojen isoilla rakennemuutoksilla.

Selinin mielestä taustalla on suhdannetilanne, kaupan rakennemuutos ja matkailualalla ruplan kurssin heikentyminen.

– Verkkokaupan yleistymisen lisäksi on tapahtumassa paljon muutakin. Kauppa hakee tehokkuutta digitalisoimalla, ja se usein tietää sitä, että koneet tekevät työt.

Kaiken kaikkiaan viime vuonna sai potkut 12 447 työntekijää, kun vuonna 2013 irtisanottuja oli 14 522.

Lähde: Turun Sanomat