Työtarjousten määrä kasvoi selvästi

Työ- ja elinkeinotoimistojen henkilökunta on ottanut myyntiasenteen omakseen, ainakin työtarjousten määrästä päätellen.

Viime vuoden lokakuussa Te-toimistot tekivät yhteensä reilut 23 000 tyätarjoiusta. Tämän vuoden lokakuussa työtarjouksia tehtiin koko maassa yhteensä yli 46 000. Kesäkuukausia lukuunottamatta TE-toimistot ovat tehneet tänä vuonna kuukausittain yli 40 000 työtarjousta hakijoille.

Työmarkkinaneuvos Jarmo Palmin mukaan TE-toimistoissa on pantu asenteen lisäksi uusiksi työprosesseja. Lisäksi TE-toimistoille on pantu tulostavoitteet. Tänä vuonna tavoitteena oli, että 22 prosenttia työpaikoista täytettäisiin työtarjousten perusteella tai muuten TE-toimistojen kautta.

Suojaosa auttaa osa-aikatyöhön

TE-toimistoilta vaadittu asennemuutos ei ole ainoa uusi keino, jota työllisyyden parantamiseksi on kokeiltu.

Tämän vuoden alusta voimaan tuli työttömyysturvan suojaosa. Työtön on siis voinut ansaita 300 euroa kuussa ilman että lisäansio on leikannut työttömyyskorvausta.

Työministeri Lauri Ihalainen sanoo, että työttömyysturvan suojaosa auttaa lähinnä työttömyydestä osa-aikatyöhön, mutta ei välttämättä osa-aikaisesta työstä vakituiseen työsuhteeseen.

Työmatkasäännös tuskin merkittävä

Ensi vuoden alusta työnhakijan on otettava töitä vastaan myös entistä kauempaa kotoa.

Jos alueella on hyvät liikenneyhteydet, kokoaikatyössä, työmatkaan pitää olla valmis käyttämään kolmekin tuntia. Ihalainen huomauttaa, että eduskunta täydensi lakia niin, että työmatkakustannukset eivät saa ylittää työstä saatavaa palkkaa.

Työministeri odottaa paljon ensi vuonna ympäri Suomea rakennettavilta moniammatillisilta palvelukeskuksilta. Tarkoitus on, että niissä kartoitetaan kerralla, mitä tukea ja koulutusta ihminen tarvitsee ja rakennetaan kullekin sopiva työlistymisen polku.

Toinen suuri uudistus koskee palkkatukijärjestelmää. Työnanatjat voivat saada 30, 40 tai 50 prosenttia tukea suhteessa palkkaan, sen mukaan mitä vaikeammin työllistettävästä ihmisetä on kysymys.

Lue koko artikkeli painetusta lehdestä: Turun Sanomat 23.12.2014