Pikaruokatulokas kasvaa nopeasti: ”Kilpailijoitamme ovat Kotipizza ja Subway”

Jaettua pitsaa tarjoava Splizzeria avaa kaksi ravintolaa kuukauden sisällä.

Splizzeria avasi marraskuussa ravintolan Helsingin keskustaan ja nyt tällä viikolla Turun keskustaan. Viime keväänä ketju perusti ensimmäisen ravintolansa Saloon.

– Laajennamme kannattavan kasvun mukaan. Vuodessa avaamme 2-4 ravintolaa, kertoo toimitusjohtaja Mika Laurikainen.

Laurikaisen mukaan asiakkaat ovat löytäneet hyvin Splizzerian. Ravintoloissa on käynyt yhteensä kymmeniä tuhansia asiakkaita.

Splizzerian idea on jaettu pitsa eli Splizza. Asiakas voi ostaa Splizzaansa kahden eri Splizzan täytteet. Laurikainen ei tiedä Suomessa toista ravintolaa, joka tarjoaisi puolikkaita pitsoja.

– Idea tuli perustajaltamme Saku Hautalalta. Hän oli ravintolassa ystäviensä kanssa. He naureskelivat yhdelle kaverilleen, joka ei taaskaan osannut päättää annostaan ja oli sitten kateellinen muiden ruuista. Silloin Saku sai idean jaettavasta pitsasta, Laurikainen kertoo.

Hautala rekisteröi Splizzeria-tuotemerkin heti, mutta haudutteli ideaa muutaman vuoden ennen kuin tapasin Laurikaisen, josta tuli osakas ja toimitusjohtaja.

– Saku on arkkitehti ja minä olen rakennusmestari.

Kilpailijoina Subway ja Kotipizza

Suomessa pitsamarkkina on jakautunut useaan kategoriaan hinnan perusteella. Halvimpia pitsoja tarjoavat usein itsenäiset pitseriat, jotka toimivat usein yhden paikan kautta. Kalliit pitsat syödään itsenäisissä ravintoloissa, jotka kilpailevat laadulla.

Viime vuosina tunkua on tullut erityisesti halvemman ja kalliimman hintatason pitsoissa. Samalla ketjut ovat joutuneet ahtaamalle.

– Emme mene hinta- vaan makukärjellä. Meidän kilpailijoitamme ovat muut nopean palvelun ruokaravintolat, kuten Subway ja Kotipizza, Laurikainen sanoo.

Franchising vuonna 2017?

Splizzeria omistaa kaikki ravintolansa itse, mikä on epätyypillistä ketjuravintoloille. Suurin osa ketjuista laajentaa franchising-toimintamallilla, mikä vähentää emoyhtiön riskiä ja auttaa kehittämään parempaa paikallistuntemusta. Esimerkiksi suurin osa Hesburgereista, McDonaldseista, Kotipizzoista ja Subwaysta on yrittäjän pyörittämiä.

Laurikaisen mukaan yritys suunnittelee aloittavansa franchising-toiminnan aikaisintaan vuonna 2017.

Nyt ketju pyrkii avaamaan ravintoloita uusissa kaupungeissa itse.

– Etsimme tällä hetkellä tiloja erityisesti Tampereelta ja Jyväskylästä.

Lähde: Yrittäjät.fi