Välivuosi voi vauhdittaa opintoja

Välivuosi lukion ja korkea-asteen opintojen välissä ei ole välttämättä haitaksi hallituksen työurien pidentämistä koskeville tavoitteille.

Tilanne voi olla päinvastainen: kun nuori siirtyy koulusta kouluun, edessä voi olla opintojen keskeytyksiä, opintolinjojen vaihtumista ja vaikeuksia oman alan löytämisessä.

– Suoraan lukiosta tulevat opiskelijat ovat usein epävarmoja urasuunnittelijoita. Eihän heillä useinkaan ole kovin vakaata käsitystä tai tietoa opiskelemastaan alasta tai työelämästä, uraohjauksesta korkea-asteen koulutuksessa syksyllä Turun yliopistossa väitellyt Erja Kuurila sanoo.

Epävarmuus lisää halua opintojen keskeyttämiseen ja uranvaihtoihin myöhemmin elämässä. Kuurilan tutkimuksessa epävarmoja urasuunnittelijoita oli liki kolmasosa kohderyhmänä olleista ammattikorkeakoululaisista.

Suomessa hallitus pyrkii pidentämään työuria muun muassa varaamalle ilman opiskelupaikkaa oleville nuorille kiintiöitä oppilaitoksiin.

– Hallituksen ajatus tässä asiassa on juuri päinvastaista sille, mikä tutkimuksessa esiin tullut näkökulma on, Kuurila sanoo.

Samaa aihetta on käsitellyt useamman vuosikymmenen aikana nuorten uravalintoja tutkinut ja opiskelijavalinnasta väitellyt psykologi Pekka Kosonen.

Kososen mukaan vain noin kolmasosa ylioppilaista on varma uravalinnastaan heti kirjoitusten jälkeen, jolloin pääsykokeisiin pitäisi ilmoittautua.

Luonteva selitys löytyy lukiosta. Ylioppilaskevääseen asti lukio-opinnot ovat määrätietoista suorittamista: kurssit läpi tavoiteajassa, ja sitten ylioppilaskirjoitukset, Kosonen sanoo.

Siksi hyvin vietetty välivuosi voi olla paikallaan antamaan kuvaa itsestä, omista haluista ja työelämästä. Monet ovat jo ylioppilaskirjoituksia seuraavana syksynä tai keväänä varmemmilla vesillä, joillakin oma ura voi selkiintyä vasta muutaman välivuoden jälkeen.

Kososen mukaan tärkeää on, että välivuosi kuitenkin käytetään järkevästi.

Lähde: ESS.fi