Nyt menettää työnsä maisteri

Akateemisesti koulutettujen työttömyys kasvaa hurjaa tahtia. Näin paha tilanne ei ole ollut vuosikymmeniin.

Elokuussa työttömänä oli 6 200 insinööriä, 3 700 tradenomia, 3 100 humanistisia tieteitä opiskellutta filosofian maisteria, 2 700 diplomi-insinööriä ja 2 300 ylemmän kauppatieteiden tutkinnon suorittanutta henkilöä.

Näiden viiden koulutusalan työttömiä oli työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan 2 500 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kaikkiaan korkeasti koulutettuja oli elokuussa vailla työtä yli 44 000. Suuri osa heistä on jäänyt työttömiksi suurista yrityksistä ja vientiteollisuudesta. Luvuissa eivät ole mukana lomautetut.

”Ensi kesänä akateemisia työttömiä on 50 000. Kaikki merkit viittaavat siihen, että huono kehitys jatkuu”, arvioi Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Korkeasti koulutettujen työttömyys kasvaa nopeammin kuin muiden työntekijöiden. Akateemisia työttömiä on viitisentoista prosenttia työttömien kokonaismäärästä.

Lukujen takana on toimihenkilöiden ja asiantuntijoiden työpaikkoja rajusti karsineita yt-neuvotteluja. Väkeä ovat karsineet esimerkiksi Tieto, VTT, CGI Suomi, Nokia, Itella, Kesko, Evira, Stockmann, Broadcom Finland, ABB, Ahlstrom ja Wärtsilä.

Sture Fjäder supistaisi opintojen aloituspaikkoja merkittävästi.

”Tradenomien ja insinöörien ammattiliitot ovat esittäneet, että aloituspaikoista voisi karsia 25–30 prosenttia. Diplomi-insinöörien ja kauppatieteilijöiden koulutustakin on liikaa. Määriä on tarkasteltava kriittisesti. Opetus- ja kulttuuriministeriön pitäisi rohkealla koulutuspolitiikalla ohjata määriä alas”, hän sanoo.

Lähde: Talouselämä