Teollisuuden luottamus on yhä miinuksella

Elinkeinoelämän keskusliiton luottamusindikaattorit olivat lokakuussa yhä vaisuina, mutta paranivat kuitenkin syyskuusta.

Teollisuuden luottamusindikaattori kohosi muutamalla pisteellä. Uusin saldoluku on -7, kun se oli syyskuussa -11. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +2. Teollisuuden tuotannon arvioidaan kasvavan varovaisesti, mutta tilauskanta on matala ja kapasiteettia paljon vapaana.

Myös rakentamisen luottamusindikaattori vahvistui hieman. Saldoluku oli lokakuussa -29, kun syyskuun lukema oli -34. Pitkän aikavälin keskiarvo on -7. Rakentamisen alalla tilauksia on yhä vähän ja henkilökunta vähenee.

Palveluiden luottamusindikaattorin saldoluku oli lokakuussa -4, hieman syyskuun lukemaa -9 parempi. Palveluiden pitkän aikavälin keskiarvo on +13. Indikaattorissa näkyy, että yleinen suhdannekehitys on heikkoa eikä myynti ole kasvanut.

Vähittäiskaupan luottamusindikaattori pysytteli lähes samoissa lukemissa. Lokakuun saldoluku oli -22 ja syyskuun -23. Pitkän aikavälin keskiarvo on -1. Myynnin määrä on supistunut selkeästi, eikä alamäelle näy loppua.

Lähde: Talouselämä