Työkomennus tuli – Näin se vaikuttaa koko perheen Kela-etuuksiin, veroihin ja eläkkeeseen

Työkomennus ulkomaille voi vaikuttaa niin työntekijän kuin perheenkin Kela-etuuksiin, eläkkeisiin ja verotukseen.

Vaikutukset voivat olla moninaiset ja siksi Kela ja Eläketurvakeskus ovat päivittäneet Työkomennus ulkomaille -esitteen. Siinä kerrotaan tiiviisti tärkeimmät sosiaaliturvaan ja eläkkeisiin liittyvät asiat, jotka työkomennukselle lähtevän työntekijän ja lähettävän työnantajan tulee tuntea ja hoitaa.

Ulkomaille yli vuodeksi muuttanut ei yleensä säily Suomen sosiaaliturvassa. Tällainen henkilö ei saa Kelan etuuksia eikä yleensä voi enää käyttää julkista terveydenhuoltoa Suomessa. Työkomennuksille lähtevät ovat kuitenkin usein erityisasemassa.

Työkomennuksille lähtevät voivat perheenjäsenineen usein säilyä komennuksensa ajan Suomen sosiaaliturvassa. Tämä edellyttää kuitenkin, että ennen työkomennusta hoidetaan tarvittavat hakemukset ja ilmoitukset Kelaan, Eläketurvakeskukseen ja maistraattiin.

Myös verotukseen liittyvät asiat pitää selvittää. On myös hyvä tietää, miten toimia, jos tilanne muuttuu työkomennuksen aikana – työntekijä tai perheenjäsen sairastuu, puoliso aloittaa työnteon komennusmaassa tai työkomennus jostain syystä keskeytyy.

Lähde: Talouselämä