EK: Elinkeinoelämän talousluottamus heikkeni syyskuussa

Elinkeinoelämän talousluottamus on jatkanut heikkenemistään syyskuussa, käy ilmi Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tänään julkistamista luottamusindikaattoreista. Kaikkien päätoimialojen suhdannetilanne on heikentynyt edelliskuuhun verrattuna.

– Luottamus heikkeni erityisesti yksityisten palvelualojen yrityksissä, jotka arvioivat suhdanteiden hiipuneen yleisesti viime kuukausina. Vähittäiskaupan luottamus on nyt poikkeuksellisen matalalla, ja myös rakentamisen luottamusindikaattori laski yhä alemmaksi, EK:n ekonomisti Jouko Kangasniemi sanoo järjestön tiedotteessa.

Teollisuudessa tilauskirjat ovat EK:n mukaan merkittävästi normaalia ohuemmat ja tuotantokapasiteettia on paljon vajaakäytössä.

Teollisuusyritysten talousluottamusta kuvaava saldoluku laski syyskuussa -11:een elokuun -8:sta. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +2. Vastaajista 55 prosenttia arvioi kapasiteetin olevan kokonaan käytössä.

Rakentamisessa alamäki on jatkanut laskuaan indikaattorin painuessa -40:ään edelliskuun -34:stä. Luottamus on jo varsin heikolla tasolla, sillä indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -7.

Palveluyritysten luottamusindikaattori heikkeni rajusti laskien -9:ään elokuun +4:stä pitkän aikavälin keskiarvon ollessa.+14. Myynti on syyskuussa hieman hieman vähentynyt ja odotukset ovat aiempaa varovaisemmat. Palveluyritykset ennakoivat myyntimäärien kasvavan loppuvuoden aikana vain vähän.

Vähittäiskaupassa luottamusindikaattori laski -23:een aiemmasta -19:stä. Alan pitkän aikavälin keskiarvo on -1. Vähittäiskaupan myynti on laskenut ja suunnan ennakoidaan jatkuvan samana. Varastot ovat vähittäiskaupassa normaalia suuremmat.

Lähde:Taloussanomat