Euroopan kielten päivää vietetään perjantaina

Euroopan unionin 28 jäsenmaassa puhutaan 24:ää virallista kieltä, kymmeniä alueellisia ja vähemmistökieliä ja käytössä on kolmet aakkoset. Virallisista kielistä saadaan 552 mahdollista kieliyhdistelmää, sillä jokaisesta kielestä voidaan kääntää 23 muuhun kieleen.

Euroopan kielten päivää vietetään perjantaina 26. syyskuuta. Päivä vietetään jo kolmattatoista kertaa ympäri Eurooppaa. Päivän tarkoituksena on korostaa, että erilaiset kulttuurit ja kielet ovat EU:n rikkaus, ja rohkaista kaikkia EU:ssa asuvia opiskelemaan muiden maiden kieliä ja käyttämään niitä.

Turussa Euroopan kielten päivän ohjelmaa järjestetään sekä yliopistolla että Turun pääkirjastolla. Mukana yhteistyössä ovat muun muassa Europe Direct Varsinais-Suomi, Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun kaupunginkirjasto, Turun suomenkielinen työväenopisto, Åbo svenska arbetarinstitut, Turun kesäyliopisto, Schuman-seura, Varsinais-Suomen TE-toimiston EURES–työnvälityspalvelut, Diak.

Pääkirjaston Studiossa järjestetään kello 11–15 monikielinen kielikahvila, jossa niin koululaiset kuin eläkeläisetkin pääsevät tutustumaan kielikylvyssä useisiin eri kieliin, myös viittomakieleen. Kielikahviloiden vetäjinä toimivat Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijat. Ilmoittautumiset kielikahvilaan voi tehdä osoitteeseen kirsi.stjernberg@varsinais-suomi.fi.

Kirjaston uudisosan aulassa sijaitsevilla infopisteillä voi kello 11–17 tutustua muun muassa Turun Kielitivoli -hankkeen Kielireppuun ja Kielten Aarrearkkuun, Diakin tulkkikoulutukseen, suomen- ja ruotsinkielisen työväenopiston tarjontaan sekä Varsinais-Suomen TE-toimiston EURES–työnvälityspalveluihin.

Tietotorilla järjestetään tietoiskuja kello 15–18. 1Suomen kielen professori Kaisa Häkkinen Turun yliopistosta luennoi kello 16.20 aiheesta Onko suomen kielellä tulevaisuutta?

Saagassa ja Stoorissa on esillä vieraskielistä aineistoa. Luvassa on muun muassa leikkimielinen visa, jossa arvaillaan, millä kielillä sadunpätkä on esitetty.

Lähde: Aamuset