Nuoret työllistyvät kehnosti tukityön jälkeen

Alle kolmikyppiset työllistyvät heikosti tuetun työjakson jälkeen. Nuoret eivät osaa markkinoida itseään kun tukityö loppuu.

Nuoret työllistyvät huonosti erilaisten palkkatukijaksojen jälkeen. Esimerkiksi viime vuonna Hyvinkäällä tukijakson jälkeen töitä sai vain kymmenen nuorta ja nämäkin kaupungille lyhyeksi ajaksi. Hyvinkää käyttää vuodessa yli miljoona euroa alle 30-vuotiaiden palkkatukijaksoihin. Suunnitelmissa onkin perustaa Hyvin töihin – hanke, joka avustaa nuoria muun muassa työnhaussa.

Hyvinkään kaupungin työllisyyspäällikkö Heidi Nihtilä korostaa, nuorten työasenne on erinomainen, mutta työnhakutaidoissa ja itsensä markkinoinnissa on havaittu suuria puutteita. Nihtilä kehottaa myös työnantajia kertomaan ajoissa jos tukityö ei jatku.

– Nuorilla on ajoitusongelma. Työtä olisi paljon helpompi saada kun on vielä töissä. Silloin uusi työnantaja näkee, että työelämän pelisäännöt ovat hallussa, Nihtilä korostaa.

Työnhakuklubi auttoi markkinoinnissa

Hyvinkäällä kokeiltiin viime keväänä työnhakuklubia, tulokset olivat rohkaisevia.

– Muutamat osallistuneet saivat jopa vakinaista työtä, Nihtilä kertoo.

Myös työnantajilla on petrattavaa, yrittäjät eivät tiedä miten erilaisia tukia työllistämiseen on mahdollista saada.

Nihtilän mukaaan se ei ole ihme, sillä tuen saamiseksi on käytävä melkoinen paperisota. Nihtilä näkeekin, että kunnalla voisi olla suurempi rooli saattaa työttömät ja työpaikat yhteen.

Lähde: yle.fi