Asiantuntija: Tuhannet jäävät vuosittain turhaan pois töistä

Vakuutusyhtiö Varman lääkäri uskoo, että oikeilla toimilla työkyvyttömyyseläkkeitä voitaisiin vähentää vuosittain jopa viitisen tuhatta.

Työeläkevakuutusyhtiö Varman ylilääkäri Jukka Kivekäs pitää hyvää työilmapiiriä ja sairauspoissaolojen vähenemistä asioina, jotka vähentävät työkyvyttömyyseläkkeiden riskiä yrityksessä kuin yrityksessä.

Kivekäs uskoo, että Suomessa on jopa tuhansia turhia työkyvyttömyyseläkkeitä. Nykyisellään niitä alkaa 20 000 joka vuosi. Kivekkään mukaan määrää voitaisiin leikata 15 000:een. Keinoina olisivat muun muassa työtehtävien sovittaminen työkyvyn mukaan sekä työterveyshuollon ja yritysten parempi yhteistyö.

Vakuutusyhtiö Varman teettämä selvitys yli sadan tuhannen työntekijän arviosta omasta voinnistaan todentaa saman kuin aiemmatkin tutkimukset: suomalaisten työkyky on yleisesti ottaen kohentunut. Sairauspoissaolot ovat vähentyneet.

1980-luvulla työkyvyttömyyttä aiheuttivat laajasti sydän- ja verisuonitaudit. Nykyisin ihmiset tupakoivat vähemmän kuin aikaisemmin ja liikkuvatkin enemmän.

 

Lähde: Yle Uutiset, 27.3.2014