Luottamusindikaattoreissa pientä nousua helmikuussa

Elinkeinoelämän luottamusindikaattorit paranivat hivenen helmikuussa. Ilmassa on toiveikkuutta, mutta talouden suurta käännettä joudutaan vielä odottamaan. Luottamus on edelleen kaikilla toimialoilla alle keskimääräisen..

Suomen teollisuuden luottamus parani hieman helmikuussa, vaikka suhdannetilannetta kuvataankin vielä selvästi keskimääräistä heikommaksi. Tuotannon loivan kasvun ennustetaan kuitenkin jatkuvan. Tuotantokapasiteetin käyttöaste on parantunut myös hieman. Helmikuussa 60 prosentilla vastaajista oli kapasiteetti kokonaan hyödynnettynä.

Suomen teollisuusyritysten luottamus oli tammikuisten tietojen mukaan EU-maiden toiseksi heikointa Luxemburgin jälkeen.

Rakentamisen luottamusindikaattori koheni myös aavistuksen helmikuussa. Tilauskanta on vaatimaton ja henkilöstön uskotaan vähenevän lähikuukausina.

Suomen rakennusyritysten luottamusindikaattori oli tammikuussa vähän EU-maiden keskimääräistä heikompi.
Yksityisten palvelujen luottamus vahvistui hieman helmikuussa. Myynti kasvoi helmikuussa vähän, ja lähikuukausille odotetaan myös varovaista kasvua. Yleisen suhdannetilanteen kuvataan heikentyneen hieman viime kuukausina.

Suomen yritysten palvelujen luottamus oli tammikuussa jonkin verran EU-keskiarvoa heikompaa.
Vähittäiskaupan suhdannetilanne on edelleen heikko, mutta se nousi silti helmikuussa parilla pisteellä. Myynnin määrä jatkoi laskuaan. Lähikuukausina myynnin odotetaan pysyvän nykyisellä tasolla. Varastot supistuivat aavistuksen, mutta niiden taso oli jonkin verran normaalia korkeampi.

Suomen vähittäiskaupan luottamusindikaattori oli tammikuussa jonkin verran heikompi kuin EU-maissa keskimäärin.

Lähde: Elinkeinoelämän keskusliitto EK, 27.2.2014