Itella vähentämässä jopa 1 200 työpaikkaa

Itella aloittaa yt-neuvottelut, joiden tuloksena voi hävitä peräti 1 200 työpaikkaa. Yhtiön mukaan vain osa tästä voidaan toteuttaa vapaaehtoisilla järjestelyillä ja luonnollisen poistuman kautta.

Yt-neuvottelut käynnistyvät ensi viikolla. Niiden parissa on niin sanottua päiväpostia jakava henkilöstö.  Irtisanomistarpeeksi arvioidaan 800 vakituista työntekijää. Tarkemmat luvut selviävät neuvottelujen kuluessa.

Neuvottelujen piirissä on 8 500 vakituista työntekijää. Itellan henkilöstömäärä on 26 149. Yt-menettely ei koske Itellan muita palveluja.

Vähennyksiä perustellaan perinteisen postin kysynnän voimakkaalla laskulla. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä osoitteellisia kirjeitä jaettiin seitsemän prosenttia ja lehtiä kahdeksan prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Itellan mukaan postialan murros oli viime vuonna dramaattisempi kuin ennakkoon osattiin odottaa. Kehityksen odotetaan jatkuvan tänä vuonna ja jopa kiihtyvän. Laskun odotetaan olevan jopa noin kymmenen prosenttia.

Itellan henkilöstöjohtajan Jaana Jokisen mukaan tarkempi irtisanomisaikataulu selviää henkilöstön kanssa käytävissä neuvotteluissa. Irtisanomistarve on kuitenkin akuutti, hän korostaa.

Itellassa käytiin viime vuonna ja vuonna 2011 yt-neuvottelut, joissa vähennettiin hallinnollisista tehtävistä yli 400 henkilöä asiantuntija- ja esimiestehtävistä. Itella on aiemmin käynnistänyt henkilöstölleen useamman vuoden mittaisen Uusi polku -tukiohjelman, joka tarjoaa valmennusta ja tukea työnhakuun, uudelleenkouluttautumiseen tai yrittäjäksi ryhtymiseen.

Lähde: Yle, 23.1.2014