Kiinteistöpalveluala tarjoaisi töitä tuhansille

Kiinteistöpalveluala tarjoaisi töitä tuhansilleKiinteistöpalveluala tarjoaisi varman työpaikan ja uran tuhansille suomalaisille. Osaavista tekijöistä on kuitenkin pulaa.

”Työpaikkoja hakee liian harva, ja toisaalta hakijoilla on usein liian vähän vaadittavaa työkokemusta sekä erikoisosaamista”, listaa työnantajia edustavan Kiinteistöpalvelut ry:n elinkeinopoliittinen asiantuntija Tiia Brax suurimpia rekrytointivaikeuksien syitä.

Esimerkiksi siivousala työllistää erittäin hyvin, mutta tarjolla oleva työ ei joko kelpaa kaikille tai kaikki eivät kykene sitä tekemään.

”Siivoustyö on vuosien saatossa teknistynyt, mikä asettaa työntekijöiden osaamiselle aiempaa tiukemmat pätevyysvaatimukset. Kuka tahansa osaa pitää oman kotinsa siistinä, mutta nykypäivän ammattimainen siivous edellyttää vähintään jonkinasteista alan koulutusta ja ennen kaikkea asiakaspalveluhenkisyyttä”, Brax jatkaa.

Kiinteistöpalveluala työllistää yli 100 000 henkilöä. Vastoin yleistä käsitystä alan henkilöstöstä yli 90 prosenttia on vakituisessa työsuhteessa ja näistäkin yli 60 prosenttia työskentelee kokoaikaisena.

Tulevaisuudessa työvoiman tarve vaan kasvaa, kun noin puolet alan työntekijöistä jää eläkkeelle vuoteen 2020 mennessä. Akuutein tilanne on pääkaupunkiseudulla, Etelä-Suomessa ja suurissa kasvukeskuksissa.

Lähde: Talouselämä, 30.10.2013