Kuljetusalaa uhkaa työvoimapula – töitä 4 000:lle vuosittain

Kuljetusyritykset tarvitsisivat vuosittain 4 000 raskaan liikenteen kuljettajaa. Näistä 3 000 kuljettajaa tarvittaisiin tavaraliikenteeseen.

Suomen kuljetus ja logistiikka SKAL ja Autoliikenteen työnantajaliitto arvioivat, että alaa uhkaa työvoimapula, koska kuorma-autokortin kiristyneet vaatimukset ovat näivettäneet työvoimavirran kuljetusalalle.

Vuoden alusta alle 21-vuotiaalta kuljettajalta on vaadittu 280 tunnin perustason ammattipätevyyskoulutus, joka maksaa enemmän kuin C-ajokortin suorittaminen.

”Monelle nuorelle tästä on tullut ylitsepääsemätön este tulla kuljetusalalle”, järjestöt sanovat tiedotteessaan.

Kuorma-autokorttia ja perustason ammattipätevyyttä tarvitaan lisäksi monissa sellaisissa tehtävissä, joissa ensisijainen työ on jotakin muuta kuin kuljettamista.

Vuoteen 2009 asti kuorma-autokortin suoritti eri oppilaitoksissa keskimäärin 20 000 henkeä vuodessa. Nyt määrä on puolittunut. Tärkein alalletulokanavaksi on muodostunut puolustusvoimien kuljettajakoulutus.

Logistiikan perustutkinnon aloituspaikkoja on kuuden vuoden aikana vähennetty neljä prosenttia, vaikka ensisijaisten hakijoiden määrät ovat nousseet 28 prosenttia.

Lähde: Taloussanomat, 23.10.2013