Elinkeinoelämän suhdannekuva jatkui vaisuna

Suomen elinkeinoelämän suhdannekuva jatkui toukokuussakin vaisuna. Kaikkien toimialojen luottamusindikaattorit ovat pitkäaikaisen keskiarvonsa alapuolella.

Myönteistä on teollisuuden tuotanto-odotusten pieni parannus: teollisuusyritykset arvioivat tuotantonsa kasvavan lähikuukausina loivasti.

Teollisuuden toukokuun luottamusindikaattorilukema on -5, kun huhtikuun tarkistettu tulos oli -6. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +2.

Rakentamisen luottamusindikaattori painui selvästi keskiarvoa alemmas. Tilauskanta on niukka ja henkilöstön arvioidaan vähenevän. Luottamusindikaattorin uusin saldoluku on -33, kun huhtikuun lukema oli -20. Aikasarjan pitkäaikainen keskiarvo on -6.

Yksityisten palvelujen luottamusindikaattori heikkeni hieman, kun myynnin määrä kääntyilaskuun. Toukokuun saldoluku on -3, kun huhtikuun tarkistettu lukema oli 0. Luottamus on selvästi pitkäaikaista keskiarvoa (+15) heikompaa.

Vähittäiskaupan luottamus pysyi toukokuussa heikkona. Myynti jatkoi laskussa edelliskuiden tapaan.Vähittäiskaupan yritysten luottamus pysyi toukokuussa matalalla. Luottamusindikaattorin lukema oli -11, eli sama kuin kuukautta aiemmin. Pitkäaikainen keskiarvo on 0.

Lähde: Elinkeinoelämän keskusliitto EK 27.5.2013