Luottamusindikaattorit alhaalla maaliskuussakin

Teollisuuden luottamusindikaattori pysyi maaliskuussa ennallaan. Luottamus on yhä keskimääräistä heikompaa. Tuotannon arvioidaan silti kasvavan hieman. Maaliskuun saldoluku on -9, kun helmikuun tarkistettu lukema oli myös -9. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +3.

Rakentamisen luottamus elpyi maaliskuussa vähän, mutta luottamusindikaattori pysyi yhä matalalla tasolla. Luottamusindikaattorin uusin saldoluku on -22, kun helmikuun tarkistettu lukema oli -27. Indikaattori on selvästi pitkäaikaisen keskiarvonsa (-6) alapuolella.

Palvelujen luottamusindikaattori toipui vähän edelliskuun alamäestä. Myyntiodotukset ovat silti varsin varovaiset. Indikaattorin maaliskuun saldoluku on +4, kun se oli helmikuussa vielä 0 pisteessä. Luottamus on tuntuvasti pitkäaikaista keskiarvoa (+15) heikompaa.

Vähittäiskaupan luottamus heikkeni maaliskuussa, kun myynti taittui laskuun. Luottamusindikaattori laski -7 pisteeseen, kun edelliskuun lukema oli -3. Indikaattorin pitkäaikainen keskiarvo on 0.

EK julkaisee kuukausittain luottamusindikaattoreita, jotka kertovat teollisuuden, rakentamisen ja palveluiden ajankohtaisesta suhdannetilanteesta. Samanlaisia luottamusindikaattoreita julkaistaan kaikista EU-maista.

Lähde: Elinkeinoelämän keskusliitto EK 27.3.2013