Ranskan telakka vei jättiristeilijän tilauksen

Telakkayhtiö STX kertoi torstain ja perjantain välisenä yönä, että amerikkalaisen Royal Caribbean -varustamon jättitilaus menee STX:n Ranskan telakalle.

Yhden Oasis-aluksen tilauksen lisäksi sopimus pitää sisällään option toisesta. Ensimmäisen aluksen rakentamisen pitäisi alkaa syyskuussa 2013, jolloin alus olisi luovutettavissa kesällä 2016. Toisen aluksen optio umpeutuu kesällä 2018.

STX:n Turun telakka on rakentanut kaksi edellistä Oasis-luokan alusta. Niiden hinta oli noin miljardi euroa alusta kohden ja ne toivat töitä yhteensä yli 10000 henkilötyövuotta.

Turun telakka oli vahvoilla myös näissä uusissa tilauksissa. Suomen hallitus ei viime viikolla suostunut myöntämään STX Finlandin pyytämää noin 50 miljoonan euron käyttöpääomalainaa, jota yhtiö olisi tarvinnut täyttääkseen valtion erityisrahoitusyhtiö Finnveran ehdot rakentamisaikaisen rahoituksen takuille.

Turun telakka neuvotteli tilauksesta pitkään amerikkalaisvarustamon kanssa, mutta tulokseen ei päästy juuri rahoitusjärjestelyjen takia. Laivanrakennuksen tilanne Varsinais-Suomessa vaikeutuu huomattavasti, kun odotettu kauppa menikin Ranskaan.

Lähde: Turun Sanomat 28.12.2012