Talouskriisi ei ole puraissut kuntien kesätyötarjontaa

STT:n selvityksen mukaan suurimmista kaupungeista esimerkiksi Helsinki, Tampere ja Jyväskylä aikovat palkata nuoria töihin suunnilleen saman verran kuin viime kesänäkin. Myös kesätöiden tarjontapiikki sijoittunee tuttuun tapaan helmi-maaliskuulle.

Välttäväksi kaupungiksi kesätyötilanteen suhteen tunnustautuu ainoastaan Kuopio. Kaupungin rekrytointipäällikkö Tarja Savolainen kertoo, että kesätyötarjonta on pysynyt melko vaatimattomana tiukan taloudenpidon takia.

Valtaosa isoista kaupungeista ei tarjoa yrityksille porkkanoita, jotta nämä työllistäisivät nuoria kesäksi. Poikkeuksia ovat kuitenkin ainakin Oulu ja Vaasa.

Oulussa on ollut vuodesta 2009 asti käytössä nuorten kesätyöseteli. 15–17-vuotiaille suunnatulla, 280 euron arvoisella setelillä on mahdollista hakea kesätyötä paikallisesta yrityksestä, yhdistyksestä, järjestöstä tai säätiöstä.
Kesäsetelityö kestää kaksi viikkoa. Viime kesänä 2640 nuorta löysi töitä sen avulla.

Helsingin kaupungin kesätyöpaikat houkuttavat kaiken ikäisiä ihmisiä, sanoo rekrytointikonsultti Milma Arola kaupungin henkilöstökeskuksesta.

– Nuoret, opiskelijat ja ihan kaikenlaiset ihmiset ovat kiinnostuneita. Viime vuonna vuosiloman sijaisuuksia hoitoalalla oli tekemässä jopa muutamia eläkeläisiä.

Arolan mukaan 16–17-vuotiaiden työllistyminen pyritään varmistamaan kaupungin budjettiin varatulla erillisellä määrärahalla. Raha kattaa noin tuhat kesätyöpaikkaa, kun kaikkiaan kaupungin kesätöitä on nyt tarjolla noin 4300 ihmiselle.

Palveluvastaava Tarja Tötterman Turun TE-toimiston rekrytointikeskuksesta muistuttaa, että nuorten kannattaa olla itse aktiivisia ja kysellä töitä yrityksistä, sillä suuri osa kesätyöpaikoista ei tule mihinkään julkiseen hakuun. Yhtenä syynä tähän on se, että työnantajat haluavat välttyä suuren hakemusruuhkan käsittelyltä.

– Julkisesti kesätyöpaikoista ilmoittaneet yritykset saavat satoja tai jopa tuhansia hakemuksia. Siinä joukossa hakijan on vaikeaa erottua, Tötterman sanoo.

Elinkeinoelämän keskusliitto julkistaa vasta kuun lopussa omat tavoitteensa nuorten kesätyöpaikoista. EK asettaa vuosittain tavoitemäärän, jonka verran nuoria toivotaan työllistyvän liiton jäsenyrityksiin kesäksi.

Lähde: Verkkouutiset 23.1.2012, lue koko artikkeli