Työministeri lupaa 90 000 uutta työpaikkaa

Hallituksen tavoite on kova. Se haluaa painaa työttömyyden viiteen prosenttiin ja nostaa työllisyysasteen lähemmäs 72 prosenttia.

Työministeri Lauri Ihalaisen (sd) mukaan tämä tarkoittaa 90 000 uutta työpaikkaa.

-Hallitusohjelman kantava ajatus on se, että syntyy taloudellista kasvua. Kasvu taas syntyy siitä, että meillä on osaavaa työvoimaa, maahan investoidaan ja voimme kehittää sellaista tuottavuutta, joka ei lähde työvoiman saneerauksesta. Tuottavuus nähdään hallitusohjelmassa uudella tavalla, Ihalainen sanoo.

Tapa on niin uusi, ettei ainakaan elinkeinoelämä ole sitä vielä täysin ymmärtänyt.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK tyrmäsi heti kättelyssä hallitusohjelman kyvyt työllisyyden suhteen. EK:n mukaan uusi hallitus ei rohkaise työllistämistä saati investointeja.

Ihalainen ei halua lähteä nokkapokkaan EK:n kanssa.

-Elinkeinoelämä on varmasti noteerannut myönteisenä sen, että yhteisöverotuksen puolella liikkeitä on tehty.

Erityisesti Ihalainen sanoo kantavansa huolta nuorista, jotka syrjäytyvät työttömyyden takia. Hallitusohjelmaan on kirjattu yhteiskuntatakuu, joka tulee voimaan 2013. Se takaa alle 25-vuotiaille ja alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikan viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisen jälkeen. Rahaa hankkeeseen on varattu 60 miljoonaa euroa vuodessa.

Lähde: Kauppalehti 21.6.2011, lue koko artikkeli