Teknologia­teollisuus palkkaa taas

Teknologiateollisuuden tuoreen kyselyn mukaan alan rekrytointitarve on vilkastumassa. Teknologiateollisuus arvioi tarvitsevansa seuraavan neljän vuoden aikana keskimäärin 6 800 uutta osaajaa vuosittain. Määrä on suuri ottaen huomioon, että koko 2000-luvun ajan alan työntekijämäärä ei ole kotimaassa kasvanut. Pelkästään viime vuonna Suomesta katosi 24 000 teknologiateollisuuden työpaikkaa. 

Arvio uusista työpaikoista on kauan odotettu valonpilkahdus alalle, jossa huonot uutiset ovat olleet arkea jo pitkään. Varsinkin viime vuosi oli teknologiateollisuudelle karmea.  Lähivuosina teknologiateollisuuden yritykset arvioivat henkilöstönsä määrän Suomessa säilyvän vähintään nykytasolla. Ensisijaisesti uusilla työntekijöillä paikataan siis eläkkeelle lähtijöiden työpaikkoja.

Teknologiateollisuudessa työskentelee tällä hetkellä Suomessa noin 251 000 henkilöä. Suomessa kone- ja metallituoteteollisuuden ja metallien jalostuksen rekrytointitarve on tuoreen kyselyn mukaan noin 4 800 henkilöä ja elektroniikka- ja sähköteollisuuden ja tietotekniikka-alan noin 2 000 henkilöä vuodessa. Yritykset arvioivat rekrytoivansa vuosittain noin 1 500 yliopistotutkinnon suorittanutta, 1 300 ammattikorkeakoulututkinnon suorittanutta ja noin 4 000 ammatillisen tutkinnon suorittanutta osaajaa.

Luvut perustuvat Teknologiateollisuus ry:n tekemään selvitykseen jäsenyritystensä näkemyksistä vuosien 2010–2013 osaajatarpeista Suomessa. Kyselyyn vastasi noin 500 yritystä.

Lähde: Tekniikka&Talous 06.07.2010, lue koko artikkeli